Srbi nisu uznemireni zbog posete predsednika Albanije jugu Srbije

BUJANOVAC-PREŠEVO

 

Najavljena poseta predsednika Albanije, Bujara Nišanija Bujanovcu i Preševu, 7 marta, nije uznemirila Srbe u ove dve opštine na jugu Srbije, kaže narodni poslanik iz SNS  Nenad Mitrović.

„Smatram da predsednik Albanije dolazi da obiđe svoje sunarodnike koji žive u Bujanovcu i Preševu i da se uveri na koji način naša država poštuje prava nacionalnih manjina u Srbiji. Da vidi da Bujanovac i Preševo imaju predsednika opštine i predsednika Skupštine i da ni malo ne zaostajemo sa ispunjavanjem prava nacionalnih manjina kao što to rade i ostale zemlje u svetu“, kaže Mitrović.

Na pitanje kako komentariše izjavu Jonuza Musliua, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, da položaj Albanaca na jugu Srbije treba da bude uređen Ustavom Albanije, Mitrović je rekao da Musliu daje neozbiljne izjave.

„Mislim da to nije u duhu povećanja stepena poverenja između Srba i Albanaca koji žive u ovim opštinama. On svojim izjavama podstiče nestabilnost i njegov cilj je da destabilizuje stanje na jugu Srbije“, kazao je Mitrović, narodni poslanik SNS iz Bujanovca.

On je na kraju dodao da predstavnici Srba nisu pozvani i da se toga dana u Albaniji obeležava, Dan učitelja, tako da će Nišani posetiti osnovnu školu u Velikom Trnovcu.

Što se tiče Preševa najava posete predsednika Albanije nije naročito odjeknula među Srbima, izjavio je član Glavnog odbora SPS  i sekretar Opštinskog odbora ove partije u Preševu, Dragoljub Filipović.


„Znamo da će Bujanovac biti domaćin predsedniku Albanije i po meni to iziskuje jasan stav državnog vrha Srbije, pa i Pčinjskog okruga. Poseta predsednika jedne države, u ovom slučaju Albanije, ima značaj i imaće određenog podstreka kod albanske populacije. Što se tiče Srba, mi bismo to prihvatili samo  kada bi poseta bila na državnom nivou, a da li će se to desiti, videćemo”, dodaje Filipović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare