Memorandum za zaštitu Južne Morave potpisan u Vranju

VRANJE
Memorandum za zaštitu Južne Morave u Vranju su potpisali gradska većnica za ekologiju i zaštitu životne sredine, Marina Đorđević i starešina Odreda izvidjača ,,Zavičaj 1093“, Jovan Kocevski. Cilj ovog dokumenta je opstanak EKO sistema reke uz koordinaciju i međusobnu saradnju svih relevantnih subjekata.

Potpisnici Memoranduma će se zalagati za očuvanje protočnosti vodotoka i izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda. U obavezi su i da promovišu Južnu Moravu i njene potencijale uključujući i turističke.

,,Lokalna samouprava će pružiti punu podršku ovoj ideji, kako bi se očuvala protočnost vodotoka, zaustavilo bacanje otpada, podigao nivo kvaliteta vode i razvili turistički potencijali“, izjavio je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

„Tokom prošlogodišnje regate, koja je bila organizovana na realaciji od Bujanovca do Varvarina, u dužini od 232 km prikupili smo veoma  značajne podatke o stvarnom stanju na toku Južne Morave“, rekao je starešina Odreda, Kocevski.

On je dodao da su se tada suočili sa velikim preprekama, kada  su uočeni nedostaci i problemi, koji se moraju rešiti u narednom periodu, u cilju očuvanja vodotoka reke.

Skupu su prisustvovali predstavnici 13 ekoloških udruženja iz Saveza zelene liste Srbije, planinari, ribolovci, predstavnici javnih preduzeća, Učiteljskog fakulteta i predstavnik opštine Bujanovac.

Izveštaj je sačinjen za svaku od 15 lokalnih samouprava kroz čije teritorije protiče Južna Morava i očekuje se da i one potpišu Memorandum.

Najavljeno je da će 6. i 7. marta Memorandum za zaštitu Južne Morave biti potpisan u Leskovcu i Nišu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare