Srbi i Albanci kod Štrpca protestvovali protiv izgradnje mini hidroelektrane

ŠTRPCE

(RTK)

Nezadovoljni meštani Sirinićke Župe danas su na kratko blokirali deo magistralnog puta i mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje mini hidrocentrale u Donjoj Bitinji, nadomak Štrpca.

Albanci i Srbi iz Sirinićke Župe danas su protestovali protiv izgradnje mini hidrocentrale u Donjoj Bitinj. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo, “Reke vam ne damo”, “Voda je za nas više od života”, “Ne damo Lepenac”. Hamdi Rušiti ističe da bi izgradnja hidrocentrale dovela do ekološke katastrofe:

“Nalazimo se ovde jer je Lepenac naša egzistencija i naš život. Okupili smo se danas ovde jer hoćemo zajedno da se borimo, bez obzira kom političkom subjektu ili kojoj veri pripadamo. Nemojte da uništavate eko- sistem!”.

Azem Tahiri je pozvao narod da mirnim protestima izrazi svoje nezadovoljstvo jer, prema njegovim rečima, izgradnja hidrocentrale predstavlja kršenje međunarodnog prava:

“Danas smo ovde kako bi protestovali mirno. Postavljanje cevi nije u skladu sa pravnim aktom, kako lokalnim tako i međunarodnim. Izgradnja hidrocentrale će se odraziti ne samo na prirodu, već i na ekonomiju”.

Osvrnuvši se na ranije proteste povodom izgradnje hidrocentrale na mestu zvanom “Obe reke” u Štrpcu, Radojica Mrđinac kaže da će narod nastaviti svoju borbu:

“Nećemo im nikada dozvoliti da izgrade hidrocentralu. Naši dedovi, pradedovi, bilo da su to Albanci ili Srbi, nisu ostali na ovom prostoru kako bi sejali pšenicu i kukuruz, već upravo zbog tih reka i pašnjaka”.  

Protest u Donjoj Bitinji je protekao bez incidenata, Skup je obezbeđivala Kosovska policija, a združeni meštani su poručili da će, kako kažu, u ime budućnosti svih naroda, nastaviti proteste. Podsećamo da su u maju obustavljeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale na mesttu zvanom Obe reke, kako bi bila obavljena provera dokumentacije ’’Matkos grupe’’.

(Foto: RTK)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare