Skupština Kosova :Situacija u Preševskoj dolini izuzetno teška

PRIŠTINA

Poslanici Skupštine Kosova su danas, na vanrednoj sednici na kojoj je razmatra položaj Albanaca u Preševskoj dolini, zaključili da je situacija u Bujanovcu, Preševu i Medvedji ” izuzetno teška, bez perspektive i uz prisustvo etničke, kulturne i socijalne diskriminacije” i zatražili da oni imaju ista praba kao Srbi na Kosovu.

Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Nait Hasani , koji je i član Odbora za javnu upravu, rekao je bi Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da uživaju prava koja, kako kaže, imaju Srbi imaju na Kosovu.

Hasani je rekao, da su nakon posete članovima Komisije za javnu upravu u tim opštinama, informisani o svim zahtevima tamošnjih Albanaca a među njima je i pravo na dokumenta Kosova.

On je rekao i da Albanci u ove tri opštine imaju mogućnost slobodnog kretanja, ali da ni posle 20 godina nemaju dokumenta Prištine.

Hasani je rekao da je zahtev Albanaca iz Preševa da treba da budu deo dijaloga Beograda i Prištine, ali je dodao da su to, kako je rekao, “politička pitanja koja se teško mogu realizovati”.

Poslanik Samoopredeljenja Ismail Kurteši je rekao da se položaj Albanaca u ove tri opštine pogoršava predložio da zaključak Skupštine bude da i pitanje Preševske doline bude deo dijaloga između Kosova i Srbije.

On je rekao i da ako kosovske institucije i vlasti Albanije ne podrže Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, oni će napustiti tu teritoriju a da će “krivica za pražnjenje Preševske doline u Srbiji pasti i na Kosovo”.

„Tokom posete Komisije za obrazovanje u Bujanovcu i Medveđi, obavešteni smo o izazovima sa kojima se suočava preko 55 hiljada građana koji žive u Preševskoj dolini. Uslovi života Albanaca u dolini su se pogoršali u odnosu na pre četiri godine. Autentično obrazovanje u Preševskoj dolini ometaju institucije Srbije, a školske biblioteke su veoma siromašne “, tvrdi on.

Kurteši se takođe pozvao na neke od zahteva Nacionalnog saveta Albanaca navodeći poštovanje referenduma iz 2002. godine i zahtev da pitanje Doline postane sastavni deo dijaloga sa Srbijom.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arban Abraši je zatražio da kosovske institucije preduzmu mere za poboljšanje situacije Albanaca, za koje je rečeno da se iz dana u dan pogoršava.

Ocenio je da Albanci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa žive u stanju nedostatka perspektive i etničke, kulturne i socijalne diskriminacije.

On je najavio da će DSK podržati svaku rezoluciju koju će usvojiti Skupština Kosova, a za koju se proceni da može da bude sprovedena.

„Danas moramo da napravimo konkretne mehanizme i projekte, kao i dugoročne planove sa ljudima koji su odgovorni za njihovu realizaciju kako bi poboljšali živote Albanaca u Preševskoj dolini, kao i očuvanju njihovog nacionalnog identiteta“, rekao je Abraši.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare