Šta sadrži Tačijeva Rezolucija o Preševskoj dolini

PRIŠTINA

Predsednik Kosova Hašim Tači podneo je Skupštini Kosova predlog Rezolucije o, kako je naveo “legitimnim zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe o pripajanju ove tri opštine Kosovu”.

Tači je je, u tri tačke, predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da zahtevi Albanaca iz ove tri opštine budu deo dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija deo tima za dijalog.

On je naveo i da pitanje Albanaca u tri opštine na jugu Srbije “treba da se uspostavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici i da prištinske institucije, u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije, treba zajedno da usvoje platformu za Albance u Preševskoj dolini.

Kosovski mediji prenose i da je Tači od poslanika Skupštine Kosova zatražio da poštuju političku volju Albanaca izraženu na Referendumu 1992. godine o pripajanju Kosovu koja je, kako je rekao ” potvrđenu borbom Oslobodilačke vojske za Preševo, Medevedju i Bujanovac.”

Tačii je ocenio i da su “zahtevi Albanaca koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: Preševo, Bujanovac i Medveđa, prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje, su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom.”

Smatra da ti zahtevi “pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beograda i Prištine”.

Tači je preporučio institucijama Kosova, da “kako bi podržali legitimne zahtevi Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života i da ispune svoje legitimne zahteve”.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека