Sprečavanje curenja informacija

 

NIŠ

“Sprečavanje curenja informacija i profesionalno informisanje javnosti”, naziv je interaktivne radionice održane danas u Nišu. U njenom radu učestvovali su predstavnici tužilaštava, pravosudne akademije, RTS-a, policije i hitne pomoci.

Cilj održavanja ove radionice je podizanje kvaliteta tužilačke istrage , profesionalno informisanje javnosti I unapređenje efikasnosti provosuđa.

Kada dođe do ekskluzivne informacije vezane za krivični postupak, novinar mora da vodi računa kada će je plasirati, jer u protivnom može naškoditi krivičnom postupku, prikupljanju dokaza i narušiti načelo prezumcije nevinosti i sistem prava okrivljenog.

nis-curenje-informacija

Organ koji je u tom momentu relevantan, a to će biti verovatno tužilaštvo,  može da uputi novinara u činjenicu da ima određene informacije, ali ih ne može plasirati jer postoje zakonske prepreke sve dok se ne steknu uslovi za to.

Da bi se sprečilo curenje informacija koje mogu uticati na krivične postupke I povećala profesionalnost informisanja javvnosti o krivičnim postupcima neophodan je partnerski odnos između tužilaštvaa, policije, pravosudnih organa I drugih relevantnih učesnika u postupku.

Jasna pravila i jasna procedura u budućnosti treba da dovedu do sprečavanja curenja informacija. Ukoliko informacija bude objavljena u medijima mora se utvrditi ko je dao informaciju u nevreme I na taj način devalvirao I narušio krivični postupak, rekao je danas novinarima Tomo Zorić,  sekretar Državnog veća tužilaštva.

Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare