Sporazum o saradnji vranjske Gimnazije i Univerziteta „Šuhov“

VRANJE

Gimnazija „Bora Stanković“ iz Vranja i Univerzitet „Šuhov“ iz Moskve potpisali su Sporazum o saradnji.

Delegaciju vranjske Gimnazije dočekali su predstavnici Univerziteta „Šuhov“, kao i direktor Instituta za srpski jezik i komunikaciju i docent Katedre za strategijski menadžment, Viktorija Nikolajevna Rjapuhina.

Za izuzetan doprinos u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije uručena je zahvalnica rektoru Univerziteta „Šuhov“ dr prof. Sergeju Nikolajeviču Glagoljevu.

Viktoriji Nikolajevnoj Rjapuhinoj, takođe, je uručena zahvalnica za očuvanje i negovanje tradicije srpskog naroda na teritoriji Rusije.

Održan je i okrugli sto gde su predstavnici Univerziteta prezentovali 22 fakulteta u okviru rada Univerzita  na gde se trenutno školuje 25.000 domaćih i inostranih studenata. Predstavili su i mogućnost nastavka školovanja gimnazijalaca na pomenutom univerzitetu.

Drugog dana posete članove delegacije iz Vranja dočekao je rektor Belgorodske duhovne seminarije protojerej Aleksej Kurenkov, kao i prorektor za nauku doktor filologije Sergej Aleksandrovič Kolesnikov.

Organizovana je Konferencija pod nazivom Srbija kroz prizmu vere i kulture gde su sa svojim radovima nastupili đaci gimnazije.

Pre početka konferencije direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković pozdravila je prisutne i uručila zahvalnice rektoru Duhovne seminarije za izuzetan doprinos u očuvanju duhovnih veza Rusije i Srbije, kao i Nenadu Bojkovu studentu pomenute seminarije za izuzetan doprinos u realizaciji nastavnog programa.

Prof. ruskog jezika u Gimnaziji „Bora Stanković“ Danijela Spasić govorila je o važnosti otvaranja Ruskog kutka kao međunarodnog centra u Vranju.

Do kraja boravka u planu je obilazak kulturnih i obrazovnih  centara, kao i srpsko-rusko veče gde će učenici i studenti predstaviti svoju školu, odnosno univerzit, i kroz igru i  pesmu preneti duh naroda zemlje iz koje dolaze, izjavila je direktorka Gimnazije u Vranju Mišić Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare