Ambasador Belgije posetio Leskovac

LESKOVAC

Ambasador Kraljevine Belgije Kun Adam boravio je u Leskovcu i pritom razgovarao sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i njegovim timom. Nakon toga održana je konferencija za medije na kojoj je Cvetanović podsećajući na spoljnopolitičke prioritete i ciljeve Srbije istakao da su najznačajniji očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavak procesa pridruživanja Evroposkoj uniji, razvoj dobrih odnosa sa susedima i zemljama širom sveta i jače ekonomsko povezivanje sa razvijenim zemljama.

s

„Grad Leskovac, peti po veličini i među prvima prema broju naseljenih mesta, trudi se da podrži i pridruži se sprovođenju spoljne politike Srbije. Primarni zadatak kada je u pitanju razvijanje međunarodnih odnosa je privlačenje stranih investitora koji bi svojim investicijama doprineli razvoju Leskovca i otvaranju novih radnih mesta, kao i mogućnost realizacije brojnih projekata iz raznih oblasti. U interesu razvijanja što boljih odnosa sa vodećim evropskim zemljama i doprinosu poboljšanja ekonomske saradnje Belgije i Srbije, danas smo sa ambasadorom Kraljevine Belgije, Kunradom Adamom, razgovarali o tome zajedničkim snagama možemo doprineti toj saradnji. Potencijal ekonomske i industrijske saradnje dveju zemalja leži u industriji metala, elektronskoj i hemijskoj industriji i poljoprivrednom sektoru. Verujemo da je saradnja moguća, s obzirom na činjenicu da u Leskovcu rastu pomenute industrije.“

Zahvaljujući se na dobrodošlici ambasador Kun Adam rekao je da je, s obzirom na to da je prvi put u Leskovcu, dosta saznao o gradu iz razgovora sa gradonačelnikom.

„Glavni cilj mog mandata je promovisanje Srbije na putu ka Evropskoj uniji, odnosno praćenje integracija pristupanja EU. Mislim da Srbija ima puno uslova za priključenje, kao i Leskovac, koga Koridor 10 još više povezuje sa drugim gradovima i državama EU. Belgija je jedna od osnivača mnogih evropskih organizacija i mi smo tu da pomognemo Srbiji u iznalaženju rešenja za priključenje EU. Jedno od rešenja su bolji kontakti između srpskih i evropskih fabrika. Pored ekonomske saradnje, od još većeg značaja je kontakt među ljudima, kao i kulturna razmena.“

Ambasador Belgije se upoznao i sa učesnicima takmičenja „Srbija u ritmu Evrope“. Radi se o takmičenju gde po jedan grad iz Srbije predstavlja jednu od zemalja EU, a Leskovac predstavlja upravo Belgiju.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Deki
Deki
5 godine pre

“Jedno od rešenja su bolji kontakti između srpskih i evropskih fabrika”
Koje su to srpske fabrike?

win
win
5 godine pre

Pravi susret. Sigurno ce doneti neku investiciju znacajnu za gradjane Leskovca.

zoe
zoe
5 godine pre

Ovo je velika sansa za buduce investicije u nas grad.