Spomenik oslobodiocima Niša star osamdeset godina

NIŠ

Pre tačno osam decenija,  na Vidovdan, 28. juna 1937. godine u Nišu je na Trgu Kralja Milana, svečano otkriven Spomenik oslobodiocima Niša, jedan od spomenika po kome se grad prepoznaje. Spomenik je postavljen povodom obeležavaja 60 godina od oslobođenja Niša od Turaka.

Spomenik oslobodiocima Niša delo je vajara iz  Antuna Avgustinčića iz Zagreba a njegovom postavljanju, pre osamdeset godina ,prisusvovao je i sam autor i više od 10 000 Nišlija. Na prigodnoj svečanosti spomenik je otkrio knez namesnik Pavle Karađorđević.

Danas je gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa predstavnicima Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije-Niš i Kola srpskik sestara položio venac na Spomenik oslobodiocima.

Predsednik  Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije-Niš Miodrag Milić podsetio je danas na Vidovdan kada je spomenik koga sada nejčešće kao odrednicu nazivaju „ kod konja“ postavljen.

„ Venac koji je država položila, položen je iz aviona direktno. Spomenik je simbol grada Niša i imaće takvu simboliku tok je Niša i njegove istorije. To je simbol vesnika slobode , i pogrešno ga nazivaju „kod konja“, spomenik je „Moravac na konju“, Moravac koji drži zastavu sa četiri slova S“, podsetio je  Milić.

Spomenik je izrađen od crnog mermera i sastoji se od postolja sa četiri reljefa, na kome se nalaze bronzane skulpture sa visokim postamentom u čijem je donjem delu prikazan splet figuralnih kompozicija ratnika u borbi. Na vrhu spomenika se nalazi konjanik, koji simbolizuje vesnika slobode – Moravac na konju, u prirodnoj veličini, koji drži visoko podignutu levu ruku, sa zastavom slobode u desnoj ruci, na kojoj su utisnuti inicijali „SSSS“ koji predstavljaju slogan „Samo sloga Srbina spasava“.

U donjem delu spomenika predstavljen je Stevan Sinđelić u borbi  na Čegru. Tu je prikazan i kako  Kole Rašić diže Nišlije na ustanak. Istočna i zapadna strana simbolizuju događaje iz perioda od 1809. do 1918. Četiri reljefa pokazuju zaklinjanje ustanika Koleta Rašića sa protom Petrom Ikonomovićem 1874., zatim ulazak kralja Milana i oslobodilačke vojske u Niš 1877., zakletvu Aleksandra Karađorđevića, kao regenta na odluku Narodne skupštine u Nišu iz 1914. godine da  se rat vodi do oslobođenja svih plemena i ujedinjenja svih Južnih Slovena i ulazak kralja Petra i Kralja Aleksandra u Niš sa oslobodilačkom vojskom 29.09.1918. godine.

Spomenik je pod zaštitom države od 1983. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare