SPO proslavio stanačku slavu

LESKOVAC

Rezanjem slavskog kolača u prisustvu članova, aktivista i stranačkih kolega leskovački odbor Srpskog pokreta obnove obeležio je svoju krsnu slavu Sveti velikomučenik knez Lazar i sveti mučenici – Vidovdan.

 

Sveštenik Slaviša Stanojević je u svojoj besedi podsetio da je SPO prva od stranaka osnovana još za vreme bivše Jugoslavije i stranka koja je oduvek bila za slobodu, za napredak srpstva i uopšte srpskog imena, kao i za ono što krasi ovu našu zemlju Srbiju, a to je čojstvo, iskrenost i nadasve sloboda.

„Ova stranka se oduvek borila i za uvođenje kraljevine u ovoj zemlji, ali prilike i u svetu i kod nas najverovatnije još nisu sazrele za tako nešto. Ali, daće Bog, nadam se, da će jednog dana i zemlja Srbija zasijati pod krunom kraljevskom, onako kako bi to trebalo i da dolikuje jednoj zemlji, jer sve ono što je časno i pošteno danas se, izgleda, ne vrednuje. Danas vidimo da se govori o govoru Atanasija Hevtića i Amfilohije Radovića, koji su izgovoreni u manastiru Gračanici i na Gazimestanu. Mnogi mediji te govore smatraju za neprikladnim. Ono što slobodno mogu da kažem jeste da jedini onaj koji je ostao veran do današnjeg dana Kosovu i Gazimestanu i samoj prolivenoj krvi Kneza Lazara, Jug Bogdana i devet Jugovića i svim onim srpskim junacima koji su svoje živote dali za svoju Srbiju na tom bojnom polju Kosovu, jedini koji su do današnjeg dana ostali verni svom narodu tamo su crkva i sveštenstvo. I pored toga što su mnogi manastiri i mnogi crkve upaljene, srušene, mnoge srpska groblja oskrnavljena i srušeni nadgrobni spomenici, još uvek naši srpski sveštenici sa svojim porodicama opstaju i dole borave i žive na Kosovu. Naravno, tu je i ovaj narod srpski koji je u svemu manjem broju, jer se iz godine u godinu iseljavaju, a to čine zato što je zemlja Srbija slaba da im obezbedi slobodu kretanja, slobodi govora, slobodu svega… Svi smo mi se svedoci i vidimo šta se i dan-danas dešava na Kosovu. Žalosno je i molimo Boga i Svetog Cara Lazara da se ta situacija promeni na dobro, ali promeniće se samo ako zavlada zdrav razum, ako se probudi ono u nama u Srbiji ima ako se probudi ono pravo srpstvo.“

Domaćin slave Dragi Stefanović Kondor zahvalio se svima koji su došli poželevši im sreću, blagostanje i zdravlje, te slavu preneo na sledećeg domaćina, Stanoja Kostića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare