„Ko sada svira za Lili Marlen?“ u Leskovcu

LESKOVAC

U holu Leskovačkog kulturnog centra večeras je održana je prezentacija kratkih filmova i performansa „Ko sada svira za Lili Marlen?“, koje su kreirali mladi iz cele Srbije tokom sedmodnevnog treninga koji je održan pod nazvom „Koliko košta(m)?“ a održan je u Sremskim Karlovcima.

Čitavo dešavanje organizovala je grupa „Hajde da…“ koja, uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Ulof Palme, realizuje projekat „Autentični aktivizam po meri lokalne zajednice“.

Trening je bio namenjen predstavnicima organizacija civilnog društva ili neformalnih grupa i za cilj je imao osnaživanje članova organizacija civilnog društva i neformalnih grupa da koriste veštine performansa ili kratke video zapise, kako bi ukazali na neke probleme u društvu, kao i na negativne pojave koje primećuju u samom civilnom sektoru.

Na ovaj način, tehnike performansa i kratkih video zapisa postaju instrument za zastupanje i podizanje svesti, a informacije postaju dostupne ne samo unutar civilnog sektora, već u najširoj zajednici.

Na treninga su učesnici imali priliku da iznesu i istraže potrebe i izazove sa kojima se susreću.
Suzana Krstić iz grupe „Hajde da…“ kaže da se grupa od 20 mladih ljudi bavila temama kao što su nasilje, korupcija, fašizam, centri moći, vrednosti, promišljali smo šta se dešava u našim sredinama, oko nas…
„Iz svega toga je nastalo devet kratkih filmova i 10-15 performansa. Autori tu mahom prikazuju priče iz svog života ili okruženja. Interesantno je da što su mlađi to je problematika kojom se bave teža. Ono što je najvažnije u svemu ovome je što se 20-ak mladih osoba iz Dimitrovgrada, Subotice, Pančeva, Beograda, Leskovca, itd. našlo, družilo i mislim da im je to bilo dragocenije nego to što su uardili i što pokazuju. NJima nije važno da li će da dođe publika i da gleda to što rade, važno je da postoji par osoba koje će čuti njihovu poruku, druženje je ionako bilo primarna stvar, a njihovi filmovi će biti na Jutubu, pa će svi moći da ih vide.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare