Šoljica čaja u E-bašti učenika “Kralja Petra I”

   NIŠ

                               Realizacijom  Erazmus K1 projekta  “Dobrodošli u našu  E-baštu ” Osnovna škola  “Kralj Petar I” u saradnji sa Osnovnom  školom “Avram Piševski” iz Skoplja pokazuje primer dobre povezanosti terojske nastave različitih predmeta sa praktičnoim radom u bašti  u kojoj su za sada zasadili začinsko i lekovito bilje, a uče i kako od nekih biljaka može da se napravi čaj, pa sve pozivaju da svrate kod njih na čoljicu čaja.

                         Prema rečima profesorke hemije Slađane Jović, projektu se pridružili pored učenika od prvog do osmog razreda  i nastavnici koji predaju premete iz oblasti prirodnih nauka. I za njih same je bio iznaneđujući podatak koliko su učenici bili zainteresovani za ovakav način rada. E-bašta se nalazi u dvorištu škole u neposrednjoj blizini učionice na otvorenom. Učenici mlažih razreda su više zainteresovani za sadnju, polivanje i negovanje biljaka, a oni straiji više interesovanja pokazuju kako od nekih biljaka mogu da se dobiju eterična ulja ili na koji način se koriste u medicini i kozmetici.

                     “Učenici imaju priliku da vide  i neposredno dožive mirise biljaka i uče kako da se brinu o biljkama koje sadrže eterična ulja”,  kaže Slađana Jović.

                      U bašti je za sada zasađeno preko desetak vrsta začinskih i lekovitih biljaka, ali sudeći po interesovanju đaka u nastavku projekta, taj broj će biti znatno veći, a može se na tom prostoru naći i neko povrće.

                      “Zasadili smo lavandu, zalfiju, matičnjak, ruzmarin, bosiljak, rozeta. Planiramo da se među ovim biljkama nađe i kantarion, koji ima veliku primenu kako u medicini tako i kozmetici, ali biće vremena i za to”, dodaje Slađana Jović.

                       Ona dodaje da učenici na ovaj način mogu da vide kako izgleda neka biljka o kojoj se priča na času biologije. Uče kako se vodi  računa o biljci kako bi ona napredovala.

                      “Ako sve posmatramo sa stanovišta hemije mogu da  osete miris eteričnog ulja, da praktično nauče za šta se to eterično ulje sve koristi, kako se primenjuje u medicini i za šta je dobro ili kako se primenjuje u kozmetici. Deca od malih nogu razvijaju sklonost ka povezivanju teorije sa praksom, a to nam je bila i osnovna ideja. Osim toga, na ovaj način povezuju znanje iz jednog sa znanjem iz nekog drugog predmeta. Na nekim časovima su mogli da mere i vlažnost zemljišta, temperature. Naučili su  da svako zemljište zbog PH vrednosti ne pogoduje svim biljkama”, objašnjava profesorka Slađana Jović i dodaje da je kao glavni produkt kreirana radna sveska sa primenom različitih metodičkih zadataka iz različitih predmeta i deo nastave se već organizuje u bašti.

                      Ideja je da se u projektu  ode korak dalje i da učenike uvedu u svet preduzetništva.

                       “Deca će sušiti biljke, napraviće kesice sa čajem, biće tu i prodajna izložba u školi da bi oni mogli da vide i da učestvuju u tom procesu proizvodnje, kako se od  sirovine stiže do proizvoda ali i da učenici naprave neke kozmetičke proizvode ali to u kasnijoj fazi. Mogu da počnu od losiona za lice, ali i da naprave šampon”, objašnjava Slađana Jović koja je u ime učenika pozvala sugrađane da dođu do škole i popiju čaj sa njima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare