Naučnici iz 20 zemalja na Međunarodnoj konferenciji Algebra bez granica

 NIŠ

*Ova konferencija je prva u trećoj grani serija konferencija pod nazivom „Algebra bez granica“, koju su pokrenuli profesorka Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta u Nišu, i akademik Mahouton Norbert Hounkonnou.

*Učesnici konferencije su eksperti koji dolaze sa renomiranih univerziteta iz preko 20 zemalja sa svih kontinenata koji će u svojim predavanjima dati kratak pregled istorije  neasocijativnih algebarskih struktura, predstaviti  neke od aktuelnih tema istraživanja ali i mogućih  pravaca razvoja

                                     Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN u suorganizaciji sa International Chair in Mathematical Physics and Applications, University of Abomey-Calavi, Benin i dva Univerziteta iz Pakistana, Government College University, Lahore, i Department of Mathematics, Faculty of Sciences, COMSATS University Islamabad, Abbottabad Campus, od 30. juna do 2. jula 2021. organizuje međunarodnu naučnu video konferenciju pod nazivom „Klasične i konstruktivne neasocijativne strukture: osnove i primene – CaCNAS:FA 2021.“

                         Ova konferencija je prva u trećoj grani serija konferencija pod nazivom „Algebra bez granica“, koju su pokrenuli profesorka Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta u Nišu, i akademik Mahouton Norbert Hounkonnou,  ICMPA-UNESCO Chair. Konferencija je posvećena profesoru Nebojši Stevanoviću (1962-2009) u znak priznanja za njegov izuzetni naučni doprinos razvoju ove matematičke oblasti.

Nebojša Stevanović

                          Profesor Nebojša  Stevanović bio je član Katedre za matematiku, fiziku i informatiku Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Bio je jedan od osnivača prvog paraglajding kluba u Nišu „Albatros“, jednog od najstarijih paraglajding klubova u Srbiji. Bio je prvi predsednik Paraglajding komisije Vazduhoplovnog Saveza Srbije. Život profesora Nebojše Stevanovića obeležila je želja da osvoji i algebarske i nebeske prostore – „plovio“ je strukturama grupoida, posebno onih sa Abel-Grassmannovim zakonom, i semigrupa, baš kao što je plovio nebom, kao pravi sportista i paraglajder.

                          Profesorka Mitrović pojašnjava razliku između pojmova asocijativna i neasocijativna algebarska struktura.

                            „Istorija teorije neasocijativnih algebarskih struktura može se pratiti barem od sredine 19. veka. Danas je to veoma široka i aktuelna oblast istraživanja. Između ostalog, pojavile su se nove zanimljive  algebarske ideje sa izazovnim mogućnostima za povezivanje sa drugim oblastima matematike, prirodnih nauka i tehnike.  Sa druge strane razvoj pojedinih  računarskih nauka  pokazao se korisnim za razvoj teorije neasocijativnih algebarskih struktura –  na primer: u pronalaženju dokaza, konstruisanju primera i u primenama“,  kaže profesorka  Melanija  Mitrović sa Mašinskog fakulteta i dodaje:

                            „Učesnici konferencije su eksperti koji dolaze sa renomiranih univerziteta iz preko 20 zemalja sa svih kontinenata. Oni će u svojim predavanjima dati kratak pregled istorije  neasocijativnih algebarskih struktura, predstaviti  neke od aktuelnih tema istraživanja ali i mogućih  pravaca razvoja“.

                            Svi zainteresovani mogu pratiti predavanja koja će biti održana na ovoj konferenciji registracijom na sajtu konferencije: http://cacnas.masfak.ni.ac.rs/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare