Šolc nije ubedio Bugarsku

SOFIJA

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je od bugarskog rukovodstva tražio da uklone veto na početak prisupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali nije uspeo da okonča višegodišnji spor dve susedne države.

Iako je Šolc posle razgovora sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim rekao da vidi “mogućnost za napredak”, to danas nije bilo uočljivo, ali je nemački kancelar uradio sve što je mogao, prenosi Politiko.

Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razreše u saradnji, rekao je Šolc i dodao da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer je došlo do “nove dinamike”.

Cilj nemačke vlade je da se problemi između Bugarske i Severne Makedonije razreše do sastanka Evropskog saveta, koji je zakazan za 23. i 24. jun.

Bugarska vlada visi o koncu nakon što je jedan od četiri koaliciona partnera povukao svoju četvoricu ministara, uz obrazloženje da Petkov želi da ukloni veto, pa je bilo očekivano da on danas Šolcu kaže da ostaje kod svih uslova koji su postavljeni Severnoj Makedoniji.

Bugarska i Severna Mekedonija se godinama spore oko istorije, jezika i identiteta, zbog čega je Sofija blokirala evropski put Skoplja, dok ne ispuni ono što sused od nje zahteva.

Šolc je jutros prilikom posete Skoplju pohvalio Severnu Makedoniju za sve što je uradila u proteklih nekoliko godina, a pogotovo za rešenje spora sa Grčkom.

Nemačka je ozbiljna kada govori o evropskim integracijama čitavog regiona, a to se posebno odnosi na Severnu Makedoniju koja je ispunila sve uslove za formalni početak pregovorac sa Evropskom unijom, rekao je Šolc.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare