Sokolović: Još je rano govoriti o prinosima

LESKOVAC

Prolećna setva ove godine planirana je na površiniod 20.640 hektara, od toga je pod kukuruzom 11.830 hektara. Zahvaljujući vremenskim uslovima preko 90 posto setve sprovedeno je u optimalnom roku. O procenama stanja i roda još uvek je rano govoriti, rekao je načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović na današnjopj sednici Gradskog veća.

Što se ostalih kultura tiče, industrijsko bilje zasejano je na površini od 697 hekatara, povrće, gde je najveći deo pod krompirom, na 2.360 hektara, na površini od 5.430 hektara, kao i deo stočnog krmnog bilja na blizu 2.000. hektara. Deo površina, od oko 550 hektara, ili 2,5 posto oranica, i ove godine će ostati neobrađeno.

Što se tiče stanja ozimih useva, na jesen je pšenica zasejana na površini od blizu 11.000 hektara. Najveći deo setve obaven je van optimalnog roka, ali su taj nedostatak nadoknadili povoljni vremenski uslovi tokom zime. U ovom trenutku pšenica je u dobrom kondicionom stanju. Žetva bi trebalo da počne krajem juna i početkom jula, a  ječma nedelju dana ranije, i biće završena za sedam do 10 dana. Procena je da će grad Leskovac imati ove godine prosečan prinos, između 35 i 40.000 tona, rekao je Sokolović.

Usvojen je i predlog rešenja o obrazovanja Štaba za žetvu, u koji su uključeni svi ljudi i institucije koje se bave problematikom poljoprivrede na teritoriji grada. Za predsednika štaba izabrana je Danijela Conić iz Gradske uprave za privredu i poljoprivredu. Zadatak Štaba biće da prati žetvene radove i pruža sručnu pomoć svim učesnicima u žetvi, kao i da izveštava Gradsko veće o toku žetve.

Usvojen je i operativni plan odbrane od polava za vode drugog reda na teritoriji grada Leskovca za 2016. godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare