Sloga: Počela nezakonita otpuštanja u JKP Tržnica Niš

NIŠ

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” obaveštavaju javnost da su u JKP Tržnica Niš počela nezakonita otpuštanja kroz sprovođenje tehnološkog viška, uprkos našem apelu nadležnima Niša i gradonačelnici Dragani Sotirovski da se ne usvoji novi Pravilnik, saopšteno je danas.

“Upravo je danas na tekuće račune više radnika, među kojima i predsedniku našeg sindikata Siniši Marjanoviću uplaćena otpremnina, koja se po zakonu isplaćuje pre otkaza ugovora o radu.

U suštini, radnici proglašeni tehnološkim viškom sada samo očekuju uručenja rešenja, iako postupak utvrđivanja tehnološkog viška po našim saznanjima nije sproveden u skladu sa zakonom, odnosno komisija nije dala obrazloženja na osnovu kojih socijalnih kriterijuma i ocena je doneta odluka ko će biti proglašen tehnološim viškom.

Smatramo da je postupak čist progon sindikalnih aktivista i gušenja sindikalnog rada u tom javnom preduzeću, jer je među tehnološkim viškom i predsednik sindikata ASNS, koji je takođe kao i Marjanović zaposlen u tom preduzeću 25 godina.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” neće priznati nezakonita otpuštanje u JKP Tržnica Niš, posebno jer je članom 188. Zakona o radu zabranjeno da se kroz otkaz ugovora o radu sindikalni predstavnik stavlja u nepovoljan položaj zbog njegovog statusa i aktivnosti u svojstvu predstavnika zaposlenih ili učesšća u sindikalnim aktivnostima.

U osnovi, smatramo da se radi o čistoj odmazdi prema onim radnicima, sindikalnim predstavnicima koji su kao i naš Marjanović, dosta ranije podneli tužbe zbog nezakonitih promena radnog mesta i smanjenja koeficijenata, a koje je i Apelacioni sud, konkretno u tužbi predstavnika ASNS ovih dana potvrdio da nije u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare