“Slobodna zona” u Nišu

NIŠ

Prvog novembra počinje filmski festival “Slobodna zona”. Trinaesto izdanje filmskog festivala Slobodna zona trajaće do 6. novembra i u šest bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće prikazano više od 45 dokumentarnih i angažovanih igranih filmova iz celog sveta.

U sva tri grada, 1. novembra u 20 časova, Festival će otvoriti dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja. Film  prati posetu i koncert jugoslovenskog benda Laibach u Severnoj Koreji.

“Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbahiz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala udržavi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkimrazlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, prenego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čujealternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni nagranicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda suživa…uz zvuk muzike” stoji u sinopsisu filma “Dan oslobođenja” koji otvara “Slobodnu zonu”.

 “Ovo je festival angažovanog filma. Filmovi, osim poruke koju nose , gledaoce na neki način gledaoce motivišu da preispitaju neke svoje stavove i motivišu za dodatna promišljanja o vrlo važnim događajima današnjice I pitanja “kuda ide ovaj svet”, rekao je danas na konferenciji za novinare u Media reform centru. Dragan Đorđevič, koordinator “Slobodne zone” u Nišu.

Bioskop “Kupina” prvi put učestvuje ove godine na “Slobodnoj zoni”.

“ To je  nastavak borbe za evropski film, evropsku, kvalitetnu kinematografiju” , kaže Branko Krsmanović, direktor “Kupina filma”.

Predstave su u Lutkarskom pozorištu gde odnedavna “Kupina film” ima svoje projekcije. 

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
13. Filmski festival Slobodna Zona u Nišu
6 godine pre

[…] Jugpress, “Slobodna zona” u Nišu […]

trackback
13. Filmski festival Slobodna Zona u Nišu | Odbor za ljudska prava Niš
6 godine pre

[…] Jugpress, “Slobodna zona” u Nišu […]