Svetu Petku slavi i Kolo srpskih sestara u Vranju

VRANJE

 

Praznik Sveta Petka obeležile su i članice Kola srpskih sestara u Vranju.

U crkvi na Šapranačkom groblju, sveštenstvo Eparhije vranjske služilo je liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

Dr Gordana Đorđević, predsednica Kola srpskih sestara u Vranju kaže da ovu slavu obeležavaju već četvrt veka. Tada je obnovljen rad Kola koje je osnovano 1903. godine.

„Tradicionalno svake godine obeležavamo Svetu Petku. Slavku trpezu pipremamo same, jer svaka sestra nešto napravi i donese. Od svojih priloga pripremamao slavu  i to je tradicija Kola. Pripremili smo posnu trpezu i pozvali sve ljude dobre volje da dođu i sa nama proslave jednu od najvećih svetica u pravoslavlju. Slava svih Kola srpskih sestara je Mala Gospojina, ali mi u Vranju slavimo i Svetu Petku”, kaže Đorđevićeva.

Ona dodaje da pripremaju monografiju o Kolu srpskih sestara.

„Planirali smo promociju za kraj januara 2018. godine i u njoj će se naći  kompletan rad Kola od formiranja 1903 godine do 1945. Naćiće se i deo koji obuhvata period od 1992. Godine, nakon obnavljanja, do današnjih dana. Monografija će obuhvatiti i sve naše aktivnosti i akcije, kao i humanitarni i kulturno-prosvetni rad Kola”, rekla je predsednica Đorđević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare