Slike i priče u doba korone

VLASOTINCE

Izložbom slika naročitog stila i senzibiliteta i zbirkom priča zanimljivog naslova „Čučuk Stana i druge priče“ i načina pisanja predstavio se vlasotinačkogj publici Rajko Dragićević, lekar iz Niša. Izuzetna posećenost te subotnje večeri, 28. maja, nagovestila je prijatno i pozitivnim osećanjima ispunjeno okupljanje.
Otkud gost iz Niša u Vlasotincu, objasnio je Srba Takić, direktor biblioteke, u uvodnoj reči:

 • Na stolu koleginice primetio sam knjigu lepih korica. Uzeo sam je da bolje vidim ilustraciju koja mi se svidela, a ona je rekla da je autor slike i priča u toj knjizi upravo njen lekar, koji je zainteresovan da se predstavi u Vlasotincu. Naravno da sam to odmah prihvatio -.
  Sa literarnim stvaralaštvom Rajka Dragićevića upoznao nas je prof. dr Goran Maksimović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu:
 • Na poseban način ova knjiga je ogledalo samog autora. On kroz priče, pisane na njemu svojstven način, preispituje svet u sebi, oko sebe i iznad sebe -.
  Sličnim tonom, Joškin Šiljan, slikar i kulturni radnik iz Grdelice, predstavio je izložene slike i likovno stvaralaštvo našeg gosta:
 • Da bi ste razumeli njegove slike dovoljno je da im pristupite otvorenih očiju i otvorenog srca – bila je njegova poruka.
  Govoreći o svom radu na umetničkom planu, Rajko Dragićević je priznao da mu je slikanje prirodniji način izražavanja, a da se na pisanje odlučio za vreme pandemije korone, „zbog viška vremena“
  Skromnog i nenametljivog u objašnjavanju svoga dela, publika je svojim interesovanjem ipak „naterala“ autora da kroz zanimljivi dijalog i međusobno izražavanje mišljenja i stavova dođu do saglasja u tumačenju viđenog i čuvenog. A ono bi moglo da se svede u jednu rečenicu – idejom megalopolisa čovek je uništio ideju humanog života, ali to ne znači da treba da se preda, već naprotiv mora da se bori, da dokazuje da postoji.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare