Slavku Štimcu nagrada LIFE

LESKOVAC

Leskovački internacionalni filmski festival LIFFE #9  biće održan od 13. – 17. septembra, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Ove godine Predragu Mikiju Manojloviću, Lazaru Ristovskom, Radetu Šerbedžiji, Draganu Nikoliću i Velimiru Bati Živojinoviću, koji su dobijali nagradu za afirmaciju filmske umetnosti, pridružiće se kao dobitnik i Slavko Štimac.

Na ovogodišnjem LIFFE u takmičarskom delu očekuje se projekcija 12 filmova. Od toga dva filma će ovde doživeti svoju evropsku premijeru („Ime: Dobrica prezime: Nepoznato“ u režiji Srđe Penezića i „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića, koji je pre par dana u Montrealu dobio Grand Prix nagradu). Biće prikazano po četiri filma iz Srbije i Hrvatske, dva iz Makedonije i po jedan iz BiH i Slovenije.

U pratećem programu očekuje nas program filmova studenata FDU, gde ćemo od srede do subote svakog dana od 17 sati moći da vidimo po tri kratka filma. U subotu, 17. septembra, dva dana nakon sevtske premijere leskovačka publika imaće priliku da vidi „Film o Bitlsima“ u režiji Rona Hauarda. Cena karata za bioskopske projekcije je 150 dinara.

Na LIFE će biti organizovana i promocije dve knjige – „A ko si ti“ Predraga Mikija Manojlovića (utorak), „Glumac… je glumac… je glumac“ Zijada Sokolovića (četvrtak) i „Filmus“ Slobodana Šijana (petak) Sve promocije se održavaju u holu na prvom spratu od 19 časova.

Reditelj Srdan Golubović će učestvovati na tribini „U krupnom planu“ kojom LKC započinje seriju tribina koje će se dešavati jednom mesečno i na kojima će učestvovati neki od poznatih ličnosti iz sveta umetnosti. Sledećeg meseca gost će biti reditelj Vuk Ršumović. Biće održana i peta konferencija reditelja.

Izložba je ove godine posvećena Draganu Nikoliću, jednom od najvećih glumačkih imena sa ovim prostorima i očekuje se da je otvori Vojislav Brajović. Interesantna izložba će biti pod nazivom „Vidimo se na posteru“. Naime, radi se o nagađanju kako bi izgledao plakat za nastavak nekog od poznatih filmova. Nastavak, naravno, nije ili još uvek nije snimljen, što daje posebnu draž ovoj temi.

Što se muzičkog dela tiče, LIFFE i ovaj put dovodi sjajna imena u naš grad. U utorak 13.9. u Narodnom pozorištu nastupiće hor Viva Vox (cena karte 1300 dinara), a u subotu 17.9. Lena Kovačević sa bendom (700 dinara). Oba koncerta počinju u 21:30.

Održavanje festivala pomogli su Ministarstvo kulture, Grad Leskovac i sponzori.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare