Skupština usvojila primedbe meštana sela: Mreža škola imaće 32 osnovne škole i 52 isturena odeljenja

NIŠ

Posle mnogobrojnih rasprava i negodovanja meštana pojedinih sela i roditelja učenika, Skupština grada danas je odlučila da umesto 34 osnovne škole i 52 isturena odeljenja  nova mreža škola imaće 32 osnovne škole i 49 isturenih odeljenja.

Najviše primedbi bilo je oko prethodnog rešenja za škole u Trupalu, Kamenici, Malči, Jelašnici i Gabrovcu, a pre toga i u Brzom Brodu .

Skupština je donela odluku da tri osnovne škole zbog manjka učenika administrativno  budu pripojene većim, matičnim školama.

„Osnovna škola“ Vojislav Ilić Mlađi“ u Humu pripaja se školi „Ivo Andrić“, škola „Stevan Sinđelić“ u Kamenici pripaja se školi „Karađorđe“ u Gornjem Matejevcu,  a škola Jovan Jovanović Zmaj“ u Malči dobija u svoj sastav izdvojeno odeljenje iz škole “Čegar”  koja je iz Gornje Vrežine “,  obrazložio je na današnjoj sednici Skupštine gradski većnik Mirko Zečević.

“ Usvojili smo sve inicijative  koje su došle do nas od strane građana. našli smo obražloženje, razgovarali smo sa ljudima, uočili određene specifičnosti, koje možete razumeti kada razgovarate sa ljudima , pored onih formalnih, dostupnih, javnih. U razgovoru sa meštanima shvatili smo koliko je to za njih značajno, a mi smo ovde zbog građana” rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Biće ugašeno pet isturenih odeljenja koja imaju jednog do dva učenika.  

“ Radi se o školi u Donjoj Trnavi, u Cerju je to škola u Kamenici, Vrelo iz škole u G ornjem Matejevcu, Paligrace iz škole u Miljkovcu a peta škola je u Pasjači ( škola iz Malće)  koja ni do sada nije imala ni jednog đaka”, dodao je gradski većnik .

Osnovne škole „Branko Radičević“ u Gabrovcu, „Đura Jakšić“ u Jelašnici, „Prvi Maj“ u Trupalu ostaju matične škole, dok će škola u Kamanici biti pripojena i postati deo škole u Gornjem Matejavcu. Prvobitno je bilo predviđeno da bude pripojena i „Njegoš“ ali odustalo se od toga i prihvaćeni su zahtevi roditelja.

Ovaj predlog mreža osnovnih škola biće upućen nadležnom Minisarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije.    

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare