Skupština grada usvojila rebalans budžeta za ovu i budžet za 2020. godinu

VRANJE

Najznačajnija tačka na današnjoj sednici Skupštine  bila je Odluka o rebalansu budžeta grada Vranja za 2019. godinu, koju je obrazložio gradski većnik Bojan Kostić.

On je gradskim odbornicima rekao da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, jer je u 2019. godini postignut rekord na polju ostvarenih prihoda.

,,Rebalans budžeta grada za 2019. godinu projektovan je na 3.147.000.000 dinara. Planiranje rebalansa na ovom nivou bilo je omogućeno zahvaljujući velikoj pomoći države u realizaciji kapitalnih projekata, kao i sprovedenim aktivnostima lokalne samouprave na naplati zaostalih dugovanja. Projektovani prihodi iznose 3.058.000.000, a rashodi 3.056.000.000 dinara. Budžetski suficit je 2.740.000 dinara i on će zavisiti od dinamike izvodjenja radova na rekonstrukciji ulice Bore Stankovića, vrtića u naselju Raška, Gradskog parka, obilaznice u naselju Bunuševac, gradskog stadiona i Zadružnog doma u Dubnici. Realizacija ovih kapitalnih projekata ne bi bila moguća bez pomoći Republike Srbije. U periodu od 2016. do 2019. godine iz republičkog u gradskog budžeta prebačeno je 830 miliona dinara više nego u prethodnom periodu. Najveći kvalitet ovog rebalansa budžeta je učešće kapitalnih investicija sa 27 odsto, odnosno 860 miliona dinara, što budžetu daje razvojnu komponentu“, istakao je Kostić.

Dva su osnovna razloga za drugi rebalans budžeta u ovoj godini.

Prvi je povećanje plata u javnom sektoru, počev od plate za novembar 2019. godine, a na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu; a drugi korekcija finansijskih planova nekih javnih ustanova koje očekuju finansijski transfer od republike, poput Istorijskog arhiva „31. januar“ i Biblioteke „Bora Stanković“.

Kostić je rekao da su na javnoj raspravi o budžetu za 2020. godinu građani izneli niz problema sa kojima se u svojim naseljima i seoskim mesnim zajednicama suočavaju u pogledu komunalne infrastrukture.

„Mi u tom pogledu ne možemo godišnje da izdvojimo više od milion, milion i po evra, a realne potrebe su šest do sedam miliona. Zato nam je pomoć države neophodna, kao što smo je imali u prethodnom periodu“, kazao je većnik Kostić.

On je naglasio da su svi budžetski korisnici izmirivali dugove u roku od 45 dana, tako da ovo rukovodstvo nije generisalo dugove.

Nakon toga skupština je usvojila odluku o izmeni i dopuni odluke o budžetu za 2019. godine.

Nakon toga usvojena je i Odluka o budžetu grada Vranja za 2020. godinu, koja nije ništa manje važna.

,,Budžet grada Vranja za 2020. godinu planiran je na iznos od 2.693.996.000 dinara i koncipiran je tako da se završi investicioni ciklus sa pomenutim kapitalnim investicijama ali i pripremi projektna dokumentacija za započinjanje novog, a da se ne ugrozi finansijska stabilnost lokalne samouprave. Prihodi su projektovani na 2.433.000.000 dinara, rashodi na 2.483.000.000 dinara, a budžetski deficit iznosi 50 miliona dinara. Budžet je u ravnoteži, jer se budžetski deficit u potpunosti pokriva viškom sredstava iz prethodne godine”, dodao je Kostić, gradski većnik zadužen za budžet i finansije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare