Skupština grada usvojila predlog Programa razvoja Niša za 2019. godinu

NIŠ

Većinom glasova Skupština grada Niša danas je usvojila Program izgradnje i program održavanja grada Niša za 2019. Ovim dokumentima  predviđeno je izdvajanje iz budžeta za razvoj grada i investicije u narednoj godini dve milijarde 417 miliona dinara.

“ Grad i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj učestvuju u raznim projektima sa republikom Srbijom i za te potrebe je izdvojeno 410 miliona, dok se kroz Sekretarijat za investicije prema programima odražvanja i izgradnje negde dve milijarde i sedam miliona predviđeno za narednu godinu. To je pozitivan pomak i realno je da ćemo većinu ovog programa uspeti da realizujemo . Čeka nas težak i veliki zadatak” rekao je pomoćnik gradonačelnika grada Miloš Milošević.  On je dodao  da  se radi o velikom broju malih projekata ali “ to je ono što je građanima potrebno i što smo sve ipo godine unazad najavljivali i zbog čega smo bili kritikovani”. Kako kaže ranije se nisu bili stekli uslovi da se rade ovi manji projekti.

Milošević je naglasio da Grad do sada nije imao uređene radne zone i da se u prethodne dve godine radilo na tome i sada su se stekli uslovi da se iz budžeta izdvoje značajna sredstva za infrastrukturne projekte.

Kroz Program izgradnje i kroz Program održavanja iz budžeta Grada biće izdvojeno oko dve milijarde dinara. Uz to biće ulagano u velike infrastrukturne projekte koji se rade na teritoriji grada Niša a koje finansira direktno  republika  Srbija, a vrednost toga je 3 milijarde 300 miliona dinara.

“ To je realna i poznata cifra od blizu šest milijarde dinara koje će se uložiti u grad Niš, što investicije grada Niša, što republike Srbije. “ rekao je Milošević i dodao da je za održavanje saobraćajnica u ovom programu izdvojili 484 miliona i to za redovno održavanje , krpljenje rupa 167 miliona a kroz rehabilizaciju 270 miliona. Dinara.

Za sledeću godinu planirano je da se rehabilituje između 30 i 40 km puteva lokalnih. U Program izgradnje je ušlo 110 ulica, imovinski spremne za rad,  koje će se sada prvi put asvaltirati . Za te namene je izdvojeno 225 miliona. Ove ulice će početi da se grade na proleće.

On je rekao da je na sudu oko 250 predmeta u kojima građani tuže grada Niš za bespravnu gradnju u ranijim godinama.   

Među prioritetima jesu- prikupljanje tehničke dokumentacije za uređivanje budućih industrijskih zona, izgradnja Ekspo centra, proširenje kapaciteta fabrike Džonson elektrik, kao i izgradnja komunalne i putne infrastrukture.

“ Samo za vodovodnu mrežu izdvojili so 186 miliona što je 57 projekata a za kanalizacionu mrežu 178 miliona, odnosno 84 projekta” rekao je Miloš Milošević

Predstavnici vlasti ističu da će za izgradnju biti izdvojeno milijardu dinara više u odnosu na ovu godinu, opozicija ocenjuje da je predstavljeni plan spisak nerealnih želja.

“ Nerealno je sa aspekta njihovih materijala. Za devet meseci za program održavanja kapitalnog i tekućeg realizovali sa 220 miliona  a program izgradnje sa 140miliona To je 360 miliona za devet meseci. Da bude i 500 do ktraja godine. A planiraju dve milijarde  To izaziva smeh i zabrinutost kod nas. Ovo je prazna priča, rekao je Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš, moj grad

Miodrag Stanković šef poslaničke grupe Demokratske stranke kazao je da nerealno planiranje budžeta dovodi i do nerealnih programa , kakav je i Program za razvoj i Program izgradnje grada.

“ Svi prihodi koji su planirani budžetom za 2019. Su potpuno nerealni. Predviđaju se povećanja od poreza na zarade a znamo da  ove godine teško da će biti novih zapošljavanja . Predviđa se veći prihod od poreza na imovinu za 200 miliona , što znači da će biti povećan porez na imovinu. Predviđa se mnogo veći prihod od prodaje nekretnina , čak 850 miliona. Planira se da se rasproda imovina a da se s druge strane gradie neke ulice i nešto drugošto je potpuno konfuzno i loše”.

Srđan Nonić iz Niške inicijative kaže da u ovom programu vidi da će se “ primati plata, gurati papirići , pripremaće se neka dokumentacij, izrada samo i jedino  planskih dokumenata, strategija , pribavljanje mišljenja

“ U zadnje dve ipo godine malo se radilo a mnogo se pričalo . Nije problem da li opozicija želi i ne da se nešto uradi u Gradu. Naravno da želi jer mi živimo u ovom gradu. Važno je da za sedam godina njihova vlasti se uradilo – ništa. , koji je Plan nazvao salatom od reči, spiskom želja koji sa realnošću nema veza. Matra da se iz godine u godinu povećava spisak želja, plan a budžet ne podržava stavke iz Plana za razvoj grada Niša.

Njegovo mišljenje ne deli Slavoljiub Vlajković iz SPS-a

“ Program je realan , korektan. Treba imati želju da bi nešto ostvario. U ovom programu imamo sve što bi moglo ostvariti  – i u pogledu saobraćaja,  novih ulica , osvetljenje, sve šro bi trebalo za jedan grad”

Plan razvoja grada je usvojen a sednica Skupštine nastavljena je u popodnevni satima.  

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
dimitrije
dimitrije
5 godine pre

Lepa namera grada primljena sa odusevljenjem jer vrujemo vladajucoj garnituri koja je zaista pokazala da se moze nesto raditi i u Nisu. Sobzirom da su izdvojena srestva od 225 miliona za izgradnju novih ulica, ajde UZMITE I URADITE I ULICU JESENJINOVU OD zLATIBORSKE PA PORED OGRADE OD KASARNE MA MAKAR I BEZ TROTOARA ,A TROTOAR CETE OBELEZITI U JEDNOJ OD SAOBRACAJNIH TRAKA STO JE MOGUCE JER ZAKONO BEZBEDNOSTI TO DOZVOLJAVA,SOBZIROM DA SAOBRACAJ NIJE MNOGO FREFREKTAN. UCINILI BI NAM ZIVOT LJEPSIM IAKO SMO KUPILI STAN NA LIVADI UZ OBECANJE DA CE ULICA BITI I IZGRADITI SE JOS ZGRADA OD ISTOG INVESTITORA,PA DAJTE OSVETLITE NAM ZIVOT,,,JER NAM SE SVELO NA GAZENJE BLATA I SNABDEVANJE U ULICI KOSOVKE DEVOJKE.NASI PAPIRI I POTPISI SU KOD VAS PA ODLUCITE JER OVDE IMA MESTA ZA CITAVO NASELJE. ZIVOT JE PRED NAMA ,AKO NECEMO SADA KADA CEMO PITAM SE HVALA moj telefon ovlastenog lica saveta stanara 0669288434