Nišavski okrug: Opet sa gradjanima

Problemi bivših radnika propalih preduzeća i uređenje starog rimskog puta “Via militaris” u Sićevačkoj klisuri, bile su neke od tema poslednjeg sastanka načelnice Nišavskog okruga i građana u ovoj godini ,Ovo je bio  osmi po redu  prijem građana.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski razgovarala je sa žiteljima Okruga o problemima sa kojima se susreću, ali mnogo više o  idejama građana  i akcijama  koje se planiraju za narednu godinu.

Oživljavanje turizma u Sićevačkoj klisuri, rekonstrukcija puta Via Militaris, jedan je od predloga građana.

“ Želimo da ga sredimo, da ga očistimi, da probamo da ga probijemo. Deonica puta se nalazi od sela Sićeva do sela Gradište. Smatramo da bi to mnogo značilo za celu Sićevačku klisuru i za naš grad, Ovo je jedna od velikih atrakcija” rekao je Dušan Smiljanić koji se organizovao sa svojim prijateljima i koji kaže da će oni raditi na sređivanju divljih deponija, a i dalje na realizaciji predložene ideje.Sa radovima bi počeli od proleće .  Uredila bi se plaža, sredilo korito reke, napravio parking, asvaltirala ddeonica koja je delimično već asvaltirana u duini od desetak kilometara. Da bi ova ideja postala projekat potrebno je angažovanje grada Niša, opštine Bela Palanka, ali i mnogih drugi institucija i javnih preduzeća, te je načelnica zakazala sastanak svih relevantnih učesnika za početak naredne godine.   

 Problem neisplaćenih dugovanja preduzeća izneli su ponovo nezadovoljni radnici koji prijem traže kod predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić.

“ Došli smo kod načelnice da tražimo od nje da posreduje i zakaže termin razgovora kod predsednice Vlade. Mi smo sa njom rešili više od pola tog problema. Zašto izvegavaju sada , ne znam. Imam rešenja, ustavne žalbe koji su pisali radnici, i oni su rešeni u korist radnika. Imamo i presude iz Strazbura koje mi šalju radnici iz cele Srbije i u kojima je jasno da je isplata zaostalih  zarada obeveza Republike iz budžetskih sredstava. “ rekao je danas predstavnik bivših radnika ugašenih preduzeća Žarko Đorđević.

Bivših radnika koji potražuju svoje zarade je oko šest hiljada , a njima država duguje oko 1,8 milijarde dinara.

Kako je Dragana Sotirovski rekla tokom 2018. godine, Nišavski upravni okrug primio je oko 400 građana.

“ Zadovoljna sam jer smo blizu polovinu problema rešili. Nekada su ti problemi bili sasvim obične stvari koje su vrlo lako rešive a za naše građane su bili nepremostivi problemi”, rekla je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski koja je objasnila da su najveći broj problema bili vezani za administraciju, nekoj nepravdi koja je učinjena ka njima , nekad je bio zagubljen predmet, a bilo je i onih koji su tražili posao. Najaktivniji bili građani i Aleksinca i Zaplanja.

 Akcija susretanja načelnice Okruga sa građanima biće  nastavljena i u narednoj godini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare