Skup pčelara u Vranju

VRANJE

 

Vranje je bilo domaćin  velikog skupa pčelara koji je okupio oko 300 učesnika iz Srbije i Makedonije

Međunarodni stručni seminar pčelara imao je za cilj da predstavnici pčelarskih oragnizacija dođu do novih saznanja iz ove oblasti.

Otvarajući skup gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković je rekao da pčelarstvo kao grana poljoprivrede ima izuzetne potencijale.

„Zbog toga će grad će u narednom periodu pružiti maksimalnu podršku pčelarima. Nauka i naučna saznanja omogućavaju napredak u svim oblastima  pa tako i u ovoj. Nadam se da će ovakva okupljanja i stručna predavanja postati tradicionalna u Vranju i da ćemo naredne godine moći da organizuejmo Sajam pčelara, rekao je Milenković.

Pčelari iz istočne Srbije i Federacije Bosne i Hercegovine  okupljenim učesnicima govorili su o svojim iskurstvima u proizvodnji meda.

Gradski većnik za poljoprivedu, Aleksandar Janjić je rekao da se na teritoriji Grada Vranja godišnje proizvede između 70 do 100 tona meda vrhunskog kvaliteta.

„To je izuzetno profitabilna grana poljoprivrede i u planu je da redovno organizujemo edukacije i otvorimo školu za pčelare. Imajući u vidu geografsko područje, prioritet ćemo dati voćarstvu, što je usko povezano sa pčelarstvom. Planovi  gradskih vlasti u agraru za 2017. godinu daće novi podsticaj pčelarstvu“, rekao je Janjić.

Održana su stručna predavanja o borbi protiv falsifikatora meda, upotrebi propolisa i polena, kao i o tehnikama pčelarenja. Priređena je i prodajna izložba opreme i pribora.

Seminar su pod pokroviteljstvom Grada Vranja organizovali Regionalna asocijacija pčelara jugoistočne Srbije i Društvo pčelara ,,Matica“, čiji je predsednik zaslužnim pojedincima uručio zahvalnice.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
cedomir
cedomir
7 godine pre

ODLICAN SKUP PCELARA TREBA OVO NASTAVITI DA POSTANE TRADICIONALNO OD CEGA CE SVI IMATI KORISTI