Školska godina do kraja maja

BEOGRAD

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je da će za mesec dana biti završeno emitovanje redovne nastave na daljinu za osnovce i srednjoškolce. On je istakao da je zadovoljan kako su nastavnici i učitelji prihvatili formativne modele ocenjivanja, i naglasio da već sada formativne ocene mogu da se prevedu u brojčane.

                      Ocenjivanje će biti problem za deo učenika čiji nastavnici nemaju visok stepen digitalnih veština, naveo je on i dodao da će se u rešavanju tog problema koristiti resursi školskih uprava, savetnici i obučeniji nastavnici unutar škola.

                  Prema rečima ministra Šarčevića biće izmenjen i  Pravilnik za ocenjivanje jer sada  nije bilo tromesečja. Oko ovog pitanja se prepliću različiti interesi počev od onog da ne bude završnog ispita, odnosno male mature. To je najlakši scenario, koji međutim, ne bi bio i najpošteniji jer bi to značilo da će pojedine škole upisati đaci koji, inače, ne bi mogli da ih upišu, čime bi ostali uskraćeni oni koji bi uspešnije položili ispite i upisali željene škole, smatra Šarćević.

                 Ministar je rekao da će školska godina biti završena i pre 16. juna, s obzirom na to da je nastava trajala i tokom prolećnog raspusta i da su održavane nastavne subote, čime je ušteđeno vreme.

                          Ukoliko dođe do toga da se đaci vrate u školske klupe, prilagođavaćemo sistem svim datim okolnostima i nijedno dete neće biti oštećeno, poručio je Šarčević.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kocic Irena
Kocic Irena
4 godine pre

Nije posteno da deca polazu prijemni ispit u vreme pandemije,gde im nije omoguceno normalno pripremanje zavrsnog ispita,takodje i obimnost gradiva koje obavljaju od kuce im ne ostavlja slobodno vreme kako bi mogli da se posvete obnovi i vezbi za sedam predmeta koja ih ocekuju na ispitu.Svojim uspehom ce svako dete upisati onu skolu koju bi upisalo i po testiranju,nema neke razlike,jer su ocene kroz godine skolovanja najvalidnije za upis a svaka skola ima ucenike koji su najistaknutiji i oni imaju prednost u odnosu na ostalu decu.