Legenda niškog zdravstva, doktor Laza, na muralu preko puta Kliničkog centra

NIŠ

  Miodrag Lazić, čuveni niški hirurg  koji je nedavno preminuo od posledica virusa korona, dobiće mural na stambenoj zgradi koja se nalazi preko puta novog Kliničkog centra, na uglu Sremske ulice i Bulevara dr Zorana Đinđića.

Grupa mladih Nišlija  sa Trošarine počela je pre dva dana sa oslikavanjem murala na kome se  već nazire lik  ratnog hirurga dr Miodraga Lazića. Ovo je samo još jedan od načina da se Niš i Nišlije oduže svom voljenom dokturu koji je spasio živote velikog broja građana sa juga Srbije i sa područja Republike Srpske gde je kao dobrovoljac radio četiri godine tokom rata. Osim u Nišu, murali sa likom doktora Laze osvanuli su i u Indjiji, Republici Srpskoj, Igalu….

                     Ideja o oslikavanju murala potekla je od Gavrila Stankovića, studenta teologije.

                   “Verujemo da će doktor Laza da sve nas nadživi. Mural sa njegovim likom biće podsetnik za ljude koji skrenu sa pravog puta, da se na njega vrate”, kaže Lazar.  “Mural  će podsetiti svakog prolaznika  šta znači biti čovek, Srbin, patriota”.

                    Mural će oslikati mladi Nišlija Lazar  koji je završio Fakultet umetnosti u Nišu i koji se  godinama bavi oslikavanjem murala, a  u ovaj će ugradidi puno umenja I ljubavi.

                         “ Ne bi zaista bilo u redu da doktor Laza ima mural u drugim gradovima u Srbiji, a da nema u Nišu”, kaže Lazar.

                           Doktor Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila, a Nišlije su mu te večeri odale počast dugim aplazom i zvucima “Marša na Drinu” koji su se čuli iz svih delova grada. Uz iste zvuke je i sahranjen jer je to bila njegova želja koju je naveo i svom oproštajnom pismu. Dan nakon njegove smrti na Hramu cara Konstantina i carice Jelene projektovana je fotografija sa njegovim likom, srpskom zastavom i natpisom “Večno zahvalne tvoje Nišlije”, a projekciju su pratili zvuci poznate koračnica.

                         Mada je od smrti doktora Laze prošlo gotovo pola meseca građani iz cele zemlje se i sada opraštaju od njega na društvenim mrežama porukama. Pokrenuta je i Fejsbuk grupa sa ciljem da se naziv Kliničkog centra Nišu promeni u Klinički centar dr Miodrag Lazić broji sada već 50.000 članova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare