Od Evropske unije i Norveške stižu respiratori i monitori vredni 4,5 miliona evra

NIŠ

Prvih četrdeset od ukupno 100 monitora namenjenih za intenzivnu negu koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije i Kraljevine Norveške stiglo je u Srbiju i biće isporučeno zdravstvenim ustanovama kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama poluintenzivnog i intenzivnog lečenja i nege.  Takođe, uz podršku EU i Norveške, Srbija će dobiti i 50 aparata za anesteziju koji uključuju respiratorni monitoring i sveobuhvatno praćenje vitalnih parametara. Tri ovakva aparata su već isporučena, deset uređaja stiže, a tokom prve nedelje maja očekuje se preostalih 37 komada. Vrednost ove opreme iznosi 3,2 miliona evra.

                              Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zahvalio se na donaciji i rekao da udruženi možemo da pobedimo pandemiju.

                              “Želim mnogo da se zahvalim Evropskoj Uniji i Kraljevini Norveškoj na donaciji. Danas stiže značajna pomoć u respiratorima, monitorima i aparatima za anesteziju. Ovo je važno jer će se po ovome meriti snaga jednog zdravstvenog sistema. Ono što je naša želja, i zato sam posebno zahvalan EU i Norveškoj, je što ćemo se ponositi zdravstvenim sistemom u budućnosti. Svuda po Srbiji ćemo gledati da ljudi mogu da osete neuporedivo viši nivo zdravstvene zaštite nego što su ga osećali do juče”, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska dela prispele medicinske opreme u magacinu kompanije Milšped u Krenješevcima odakle se oprema u skladu sa procenama i potrebama Ministarstva zdravlja transportuje u zdravstvene ustanove u zemlji.

                     U Srbiju bi tokom prve polovine maja trebalo da stigne i 70 respiratora potrebnih pri kritičnom zbrinjavanju pacijenata pozitivnih na Covid-19. Ukupna vrednost ovih uređaja, od kojih je EU finansirala nabavku 50, a Kraljevina Norveška 20 komada, iznosi 1,3 miliona evra.

                      Evropska unija je, u okviru svog „globalnog odgovora“ na borbu protiv aktuelne pandemije, vrednog 15,6 milijardi evra, opredelila incijalnu podršku Srbiji od 93 miliona evra, a jedan deo te pomoći od skoro pet miliona evra podrazumeva upravo nabavku ove neophodne medicinske opreme.

                    “ Ova oprema će i ubuduće biti veoma korisna. To je u skladu sa podrškom koju je EU pružala zdravstvenom sistemu Srbije u poslednje dve decenije. EU će i u budućnosti nastaviti da stoji uz Srbiju i njene građane. Naša solidarnost i saradnja obuhvataju širok spektar neposrednih inicijativa i akcija za borbu protiv COVID-19 i za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, koji EU finansira sa 3,3 milijarde evra, kako je juče najavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Drago mi je što će sledeće nedelje Samit lidera Zapadnog Balkana i EU još jednom potvrditi posebnu solidarnost i zajednički put EU i ovog regiona, a naročito Srbije,” izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji”, ambasador Sem Fabrici.

                        Kraljevina Norveška je na početku krize opredelila sredstva za hitnu pomoć u borbi protiv korona virusa. “Naša solidarnost sa Srbijom ima duboke korene u dugom prijateljstvu dva naroda, pa mi je izuzetno drago što možemo da pomognemo u suzbijanju krize kroz unapređenje kapaciteta jedinica za intenzivnu negu. Svi ovi vredni uređaji koji su pristigli i koji će stići u Srbiju u narednim danima, značajno će unaprediti kapacitete za lečenje obolelih u Srbiji, a Norveška je spremna da doprinese i dugoročnim merama,” rekao je norveški ambasador u Srbiji Jern Eugen Jelstad.                     Nabavku ove medicinske opreme sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je globalno pokrenula mehanizam za hitne nabavke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare