Škola, učenici i roditelji su saveznici u prevenciji vršnjačkog nasilja

NIŠ

Nasilje u školama u poslednje vreme postaje tema broj jedan u javnosti zbog njegove učestalosti. Nasilje se našlo na spisku glavnih tema i tokom javnih rasprava o izmenama i dopunama šest zakona u oblasti prosvete. Govori se i onekim novinama koje će ući u okvire zakona a odnose se upravo na nasilje u školama. Radi se pre svega o ocenama iz vladanja, ali i o merama koje će biti preduzete kao što je društveno koristan rad, pa i  predlog da učenik ne može da se ispiše iz škole dok traje postupak zbog učinjenog nasilja.Javnoj raspravi koja je u aprilu održana u Nišu prisustvovali su i direktori škola.

 Da do vršnjačkog nasilja ne bi došlo mora da postoji saradnja između škole, roditelja i učenika kaže direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac, Jelena Milošević. Ona ističe da kada dođe do vršnjačkog nasilja tada je već kasno, a da škola treba preventivno da deluje da do toga ne bi došlo.

                                   „Postoji taj čuveni trougao koji mora da funcioniše besprekorno, a to su škola, roditelji i učenici. Trudimo se da preventivno odreagujemo, organizuje se stalno radionice, razgovora se sa odeljenjskim starešinama, stručnim saradnicima, uključejemo u ovu priču i Savet roditelja jer smatramo da je to jako značakno“, kaže Jelena Milošević.

                                   Gimnazija ima i tim za saradnju sa porodicom, kroz koji roditelji predstavljaju učenicima profesiju kojom se bave.

                                    „Roditelji učenike upoznaju sa njihovim zanimanjima, kakvi su poslovi kojima se oni bave gde edukativno i na takav način, koji je savetodavni pomažu školi. Učenici su prisustvovali i javnim suđenjima i to je izazvalo veliku zainteresovansot učenika koji su sa tih suđenja poneli velike i jake utiske. U kontrolisanim uslovima smo organizovali za đake i Kazneno popravnoj ustaovi“, dodaje Jelena Milošević.

                                  Kada ceo tim funkcioniše kako trebe onda nema mnogo ozbiljnih incidenata kaže Milošević. Ona kaže da bude po nekad sitnih  „čarki“ među učenicima ali da se oni rešavaju na način koji je definisan protokolom. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare