Škola u kojoj se školske uniforme  ponovo u modi, a telefoni se ne koriste tokom nastave

NIŠ

Srećna sam sto su izabrali baš nas kao primer dobre prakse u cilju poboljšanja ugleda i kvaliteta prosvete.Tema aktuelna sada za sve, a nama je praksa od šest godina .Srećna sam i ponosna na našu školicu .Ne odustajemo od misije za poboljšanje ugleda prosvetnih radnika na neke naše načine, kaže Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Nišu nakon što je dobila poziv da govori o tome da li su uniforme poželjne u školama ili ne i da li škole treba da ih uvedu. U školi na čijem se čelu nalazi Dušica Tričković nema problem sa uniformama ber kada se radi o nastavnicima. Oni su u školskim uniformama od 2018.godine. I to nije slučajno.

                         „O uvođenju školskih uniformi za učenike u poslednje vreme se sve više govori, a naša škola je jedna od zagovornika ove ideje a za to imamo i dobru argumentaciju. Kako bi smo đacima pokazali da nositi uniformu u školi nije ništa strašno pošli smo od nastavnog osoblja. Tako su nastavnici od 2018.godini svi u unoformi, svi su isti i razlikuju se samo po predmetima koje predaju i metodama rada. Nakon toga smo pokrenuli ideju i da učenici dobiju uniforme ali se od toga odustalo zbog korone jer je sva naša pažnja u tom periodu bila usmerena ka što kvalitetnijoj nastavi u datim okolonsotima“ kaže Dušica Tričković.

                        Nastavnici ove škole i sada nose uniforme, a ponovo će od juna razmotriti i ideju da to postane praksa i za učenike budući da će morati da obave i konsultacije sa Učeničkim parlamentom ako i sa Klubom roditelja odnosno đačkim roditeljima.

                       „ Učenički parlament se u načelu slaže sa idejom da učenici nose uniforme, ali želimo da po tom pitanju ispošzujemo i mišljenje roditelja kao što smo i do sada to radili. Zaposelni u školi smatraju da učeničke unoforme imaju više prednosti.  Kada bi svi bili u istim uniformama svi bi bili međusobno jednaki i ne bi im pažnja bila usmerena ka tome šta je ko obukao već bi se usreredili jedino na nastavu i rad na času“, objašnjava Dušica Tričković i dodaje da je u školi već donet Kodeks oblačanja koji se primenjuje. Kodeksom oblačenje je precizirano šta je pristojno nositi u školi, šta je dobor  sta ne.

                       Ona dodaje da učenici od prvog do četvrtog razreda svage godine dobijaju od GO Medijana uniforme, ali su to uglavnom majice i duksevi. Njihova ideja je da se uvede prava školska uniforma bez ikakve improvizacije, a uzor su videli u norveškim školama.

                      „Poeli bi smo sa učenicima osmog razreda koji su neka vrsta uzor mlađim đacima. Oni su najstariji u školi, pripremaju se za ozbiljne ispite koje polažu na kraju školovanja i upisuju srednje škole i kao takvi zaslužuju da se na neki način razliku od učenika ostalih razreda. Istovremeno bi smo im na taj način pokazali da su oni važni, da su završili jedan nivo u svom obrazovanju i sada prelaze na viši, a to znači i da su postali zrelije osobe na koje mlađi treba da se ugledaju“, zaključuje Dušica Tričković.

                       Pored jedinstvenog kodeksa oblačenja za prosvetare, ova škola je i jedina u kojoj je korišćenje mobilnih telefona zabranjeno svima, i đacima, i prosvetarima. Tako je OŠ „Radoje Domanović“ postala „zona bez mobilnih telefona“. To je, kako kaže direktorka Tričković, rešilo mnoge probleme u školi.

                    „Zona bez mobilnih telefona podrazumeva nekorišćenje mobilnih telefona u vreme časova u prostorijama škole, holovima i dvorištu. Tako da se sva komunikacija usmenim putem vodi preko nastavnika, roditelja i učenika. Čim se dobro razgovara nema ni većih problema“, kaže Tričković koja e nalazi na čelu jedne od najstarjih osnovnih škola u Nišu koja ove godine obeležava 120 godina postojanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare