Poljoprivreda: Kako skratiti period nerodnosti kod višnje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Proizvodnja višnje u Jablaničkom okrugu je bila perspektivna grana voćarstva od početka gajenja na našim prostorima pre pola veka, do skorijeg vremena. Poslednjih nekoliko godina svedoci smo čestih krčenja voćnjaka višnjika, od strane poljoprivrednih proizvođača revoltirani otkupom, niskom otkupnom cenom i klasiranjem višnje i dinamikom plaćanja otkupljenih proizvoda koja često kod pojedinih otkupljivača ( dobavljača ) iznosi i ( 360 dana ).

Sve ovo nameće kako skratiti period nerodnosti, ubrzati rodnost i održavati je što duže, da bi proizvodnja bila rentabilna i u granicama isplatljivosti. Višnja punu rodnost daje od 5 – 6 godine što je veoma dug period vraćanja uloženih sredstava proizvodnje.

Da bi skratili ovaj period prilikom podizanje zasada možemo na dobro pripremljenom zemljištu obogaćenog optimalnim sastavom hranidbenih materija saditi ujesen sadnice sa prevremenim granama, koje možemo koristiti za formiranje krune već odmah tako da smo skratili period nerodnosti za jednu godinu. Negom adekvatnom ishranom, zaštitom voćnog zasada i pomotehnikom takođe možemo skratiti još jednu godinu nerodnosti, tako da smo ubrzali plodonošenje za dve godine, odnosno skratili nerodnost, što mnogo znači poljoprivrednim proizvođačima, da bi bili koliko toliko u povoljniji položaj kao i druge voćarske kulture u savremenoj voćarskoj proizvodnji.

Ovde takođe prilikom skraćivanja perioda nerodnosti obratiti pažnju na rezidbu ( izdužena rezidba, mešovita ) formiranje uzgojnog oblika i visokog debla krune i usmeravanje voćnog stabla na sve prisutniju mašinsku berbu višnje koja je jeftinija u nekoj meri (smanjenje troškova proizvodnje ) i brža i rentabilnija u celoj priči.

Ovo su neke od bitnih ključnih tačaka u procesu proizvodnje i gajenja višnje na našim prostorima u cilju ubrzavanje rodnosti i pozitivnosti ove linije proizvodnje u voćarstvu.
Savetodavac voćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare