Sindikat: Povređeno pravo na rad zaposlenih u zdravstvu

BEOGRAD

Udruženi sindikati Srbije Sloga, sindikat zdravstva i socijalne zaštite, osuđuje danas Ministarstvo zdravlja Srbije, jer je direktorima zdravstvenih ustanova naložilo da donesu interne odluke kojima će obavezati zaposlene pod kojim uslovima mogu da se vrate na rad posle godišnjeg odmora, bolovanja, slobodnih dana i plaćenog odsustva.

Kako se ukazuje u saopštenju, dopisom se zahteva PCR testiranje o trošku zaposlenog, čime se pravi slika o ” neodgovornim pojedincima iz zdravstva koji ugrožavaju druge“, što nije tačno i što je vrlo opasno po dalje funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Ovakav dopis i ovu vrstu ucena nećemo niti možemo podržati, jer  je ovim povređeno osnovno ljudsko pravo, pravo na rad”, poručuje Sloga i podseća da je vakcinacija pravo izbora.

Prema stavu Sindikata,  zahtev za PCR testiranje o trošku zaposlenog je indirektno “kazna i pritisak“ da se vakcinišu po svaku cenu.

Ne postoji dilema da zdravstveni radnik treba da bude potpuno zdrav na svom radnom mestu kako ne bi ugrozio druge, ali je nametanje gotovih rešenja u vidu “primoravanja“ plaćanja dokaza da neko nije zaražen veliki udar na egzistenciju, smatra Sloga.

U saopštenju se predlaže da Ministarstvo zdravlja Srbije odmah povuče ovaj dopis, da se javno izvini svim zdravstvenim radnicima i svim zaposlenima u zdravstvu i da se odgovorne osobe, koje su ovo uradile, kazne,.

Ukoliko je ministar bio saglasan sa ovim, i sam snosi odgovornost. Takođe, predlažemo da se u izradi procedura uključe i predstavnici sindikata Sloga, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare