Međunarodni studentski festival folklora 19. i 20. jula na Letnjoj pozornici

NIŠ

Ovogodišnji 14. Međunarodni studentski festival folklora održaće se 19. i 20. jula na Letnjoj pozornici. Ansambli iz Srbije, Severne Makedonije i Rusije će se tokom dva koncertna dana predstaviti publici, a po tradiciji pre koncerata folklorci će prodefilovati Obrenovićevom ulicom. Defilei su zakazani za 19 sati, a oba koncerta počeće u 20.30 na Letnjoj pozornici.

 Prošlogodišnji festival, 13. po redu, zbog epidemiološke situacije održan je onlajn, a gledaoci su nastupe pratili putem Fejsbuk i Jutjub kanala. Iako festival ni ove godine neće biti organizovan u punom kapacitetu, u SKC-u kažu da im je drago što su se stekli uslovi da se festival ove godine održi uživo.

Nažalost, godina kovida i ova nakon nje su učinile svoje. Sada su se vrata malo otvorila u odnosu na prošlu godinu i uspeli smo da dovedemo i neke plesne ansamble iz inostranstva. Nadam se da će građani Niša uživati“, navodi direktor SKC-a dr Predrag Jelenković.

                      Publici će se u ponedeljak 19. i utorak 20. jula na Letnjoj pozornici predstaviti sedam ansambala.

                     „Ove godine imali smo desetak prijava, na žalost nisu svi mogli da dođu. Doći će ansambl iz Rusije koji je bio 2019. iz Krasnojarska. Doći će ansmabl „Mirče Acev“ koji radi pri Univerzitetu u Skoplju, i doći će četiri ansambla koji sarađuju sa nama tokom više od 60 godina rada „Ora“, navodi umetnički direktor festivala Zoran Stojanović.

                         Festival će otvoriti domaćini – Akademski folklorni ansambl „Oro“ SKC-a, a potom će nastupiti ansambli iz Vladičinog Hana, Severne Makedonije, Čačka i Rusije. Drugog dana festivala za sve učesnike biće organizovan svečani prijem u Gradskoj kući, a potom će još jednom prošetati glavnom ulicom. Koncert otvaraju folklorci iz Sremske Mitrovice, zatim će nastupiti ansambli iz Severne Makedonije, Novog Sada i Rusije. Po tradiciji festival će zatvoriti niško „Oro“. Oni se, kako kažu, raduju festivalu, druženju i ponovnim nastupima.

                          „2020. godina bila je izuzetno teška za nas folklorce. Jedno vreme nismo imali probe, a kada su one krenule igrali smo sa maskama i vizirima. Radili smo u tim uslovima zato sto smo želeli da budemo spremni za festival i koncerte tokom leta. Radujemo se druženju i izlasku na scenu sa prijateljima iz Severne Makedonije, Rusije i gostima iz Srbije“, kaže Vladica Janošević, član prvog ansambla AFA „Oro“.

                            Na festivalu će sve epidemiološke mere biti ispoštovane. Ulaz je besplatan, ali neće biti moguće ući bez karata koje zainteresovani građani mogu uzeti u prostorijama SKC-a ili na samom ulazu pred početak koncerta. Zbog epidemiološke situacije broj slobodnih mesta na Letnjoj pozornici biće prepolovljen.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare