SINDIKALNI HUMANITARNI KONVOJ ZA IZBEGLICE PROSAO KROZ SRBIJU

BEOGRAD
Uz podršku Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), čiji su članovi i reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji – UGS NEZAVISNOST i SSSS, 30.oktobra ove godine je, u organizaciji britanskog Sindikata radnika komunikacija i njihove humanitarne organizacije CWUHA, iz Birminghama krenuo konvoj s humanitarnom pomoći i porukom dobrodošlice za izbeglice i azilante u Turskoj. Dva kamiona Kraljevske pošte UK, prevoze oko 15 tona zimske odeće, hrane, opreme za bebe i drugih potrepština turskim sindikatima koji će ih uručiti izbeglicama i azilantima koji u tu zemlju pristižu, najvećim delom  iz ratom zahvaćene Sirije.

Organizator ove akcije – CWUHA ima dvadesetogodišnju tradiciju pružanja pomoći izbeglicama širom Evrope, a ovim činom iskazuje i solidarnost s izbeglicama koje pristižu u Evropu. Istovremeno, na ovaj način se promoviše podrška organizacijama koje pomažu izbeglicama, te podiže svest najšire javnosti, pa tako i sindikalnog članstva, o značaju solidarnosti sa svima kojima je pomoć potrebna – u ovom slučaju izbeglicama i tražiocima azila u evropskim zemljama, iz  Sirije i drugih zemalja.

Konvoj sa humanitarnom pomoći će  proći 3.000 km dug put, prolazeći Belgijom, Nemačkom, Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Srbijom i Bugarskom, gde će mu se pridružiti još jedan kamion s donacijom iz te zemlje prikupljenom u organizaciji nacionalnog sindikalnog centra KNSB.

Konvoj su u Beogradu,  2. novembra, sačekali i pozdravili predstavnici  oba reprezentativna sindikata, uručivši im prigodne poklone. U najboljoj tradiciji sindikalne solidarnosti,  reprezentativni sindikati iz Srbije, kao i cele Evrope, će se zalagati za integraciju u društvo  svih izbeglica i boriti se za njihovo pravo na dostojanstven život i rad. To je, između ostalog, i poruka Sharan Burrow, generalne sekretarke ITUC-a, a ovaj konvoj će pomoći da ta poruka i zadatak budu prenošeni u zemljama kroz koje on prolazi.

UGS NEZAVISNOST će tu poruku širiti i promovisati, kao demokratska organizacija, punopravna i odgovorna članica Evropske i Međunarodne konfederacije sindikata

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare