Sigurna kuća – edukacijama žena potstiče se žensko preduzetnitvo i ekonomsko osnaživanje

NIŠ

Štićenice Sigurne kuće  u Nišu u cilju osnaživanja i osamostaljivanja , sticanja novih znanja i veština završile su  ovih dana kurs puštovanja vune.

“To je drevna etno tehnika kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali i predmeti od vune za svakodevnu upotrebu. Učenje ovog starog zanata može biti odlična socijalna podrška, vrsta radne psiho-terapije ali i mogućnost podsticaja socijalnog ženskog preduzetnistva”, kaže je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Edukaciju je održala Zorica Stanković, a  ženama žrtvama nasilja koje su spas potražile u ovoj socijalnoj ustanovi biće još “jedan put i prozor “ u svet u kome će same moći da obezbede ekonomsku samostalnost. Štićenice su bile oduševljene edukacijom i svojim završnim radovima.

Veoma je značajna ekonomska sigurnost žena koje izlaze iz Sigurne kuće jer samo one koje su ekonomski osnažene mogu da nastave samostalno da žive pa je sada i veći broj žena nalazi posa. Društvo sada ima više sluha za probleme ovih žena i mnoge firme shvataju situaciju i izlaze u susret ženama zapošljavajući ih, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu.

U Sigirnoj kući trenutno boravi sedam žena i šestoro dece. Od početka godine na smestaju bilo 28 žena i 34 dece. U toku prošle godine u Sigrnoj kući je bilo 63 žena i 60 dece.

“Zabeležen je i manji broj povratka kod nasilnika”, kaže Sonja Šćekić. “Za razliku od ranijih godina kada se i 50 posto vraćalo, prošle godine je to iznosilo 17 posto”, dodaje Sonja Šćekić.

Sigurna kuća u Nišu je regionalnog značaja, a kao takva uspostavila je saradnju sa Nišavskim upravnim okrugom u čemu je veliku ulogu odigrala načelnica Dragana Sotirovski, a zahvaljujući njenoj podršci i razumevanju u planu je rad na prevenciji nasilja u porodici u celom okrugu. Ona smatra da je prevencija nasilja u porodici jako značajna.

Sigurna kuća u Nišu sarađuje sa mnogim firmama koje joj donacijama olakšavaju rad i pomažu da štićenice provedu vreme u ovoj socijalnoj ustanovi na što kvalitetniji način.

Direktorka Sigurne kuće  dodaje da se puno radi i na projektima.

“Radovi na projektu koji je Sigurna kuća dobila od kompanije NIS se privode kraju, a u pitanju je zamena starih prozora na celom objektu PVC stolarijom čime će ova ustanova obezbediti još bolji i funkcionalniji prostor”,zaključuje Sonja Šćekić.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x