Niški aerodrom od danas i zvanično državni, direktor podneo ostavku

NIŠ

Potpisima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović stavljena je tačka na “ slučaj Niški aerodrom”.  Aerodrom “Konstantin Veliki” i zvanično je postao vlasništvo države. Nodobravanje mnogih Nišlija i brojni protesti protiv jedne ovakve odluke nisu doveli do preispitivanja i odlaganje ovakve odluke.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge “Aerodrom Niš”, kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

 “Aerodrom Niš od strateškog je značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji ćemo izgraditi u Nišu. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije, biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbeđena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona”, kaže Mihajlovićeva.

Ona podseća da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP “Aerodrom Niš” na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma, s obzirom na to da Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima.

Republika Srbija je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom „Konstantin Veliki“ dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države.

Broj putnika na niškom aerodromu u periodu 2014-2017. povećan je 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone – navodi se u saopštenju .

Dosadašnji direktor Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladica Đurđanović je odmah nakon potpisivanja ugovora u Beogradu podneo neopozivu ostavku. U saoštenju Đurđanović je istakao da će, nakon predaje državi Javnog preduzeća “Aerodrom Niš”, vrlo brzo biti promenjen dosadašnji model poslovanja i vraćen 10 godina unazad, iako je u potpunosti u skladu sa trendovima u vazduhoplovnoj industriji, te je to razlog što mu “ “ne preostaje ništa drugo nego da se i pored vanserijskih rezultata povuče i ne učestvuje u onome što sledi”. On je dodao da je “”Potpuno je iracionalno da preduzeće koje je jedva stalo na noge posle 30 godina postojanja, napušta dokazano uspešni model i prelazi na državne subvencije”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dr Miggyy
Dr Miggyy
5 godine pre

Господину Владици Ђурђановићу свака част, ако су вам отели имовину којом сте руководили у име Ниша, шта да очекујете, даље, да вас ухапсе? Држава је све проблеме решила, остао је још аеродром „Константин Велики”. Руководство државе оваквим поступком ће поклонити, као много тога пре, својом сабраћи не по вери, већ по парама. У осталом нишлије више воле да ходају него да лете ко орлови. Нису Црногорци? Пошаљите Булатовића код Брнабићке.