Severna Makedonija: Šta znači izbor Steve Pendarovskog za predsednika


SKOPLJE

(BBC)

Trijumf Pendarovskog nad kandidatkinjom opozicije Gordanom Siljanovskom Davkovom učvrstiće vlast aktuelne koalicije.

Skoplje, 5. maj 2019.
Stevo Pendarovski proslavio je izbornu pobedu sa pristalicama SDSM-a i sinom (levo)

Stevo Pendarovski pobedio je Gordanu Siljanovsku Davkovu u drugom krugu predsedničkih izbora i to rezultatom koji je bio daleko ubedljiviji nego u prvom krugu glasanja.

Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) dobio je oko 60 hiljada glasova više od kandidatkinje VMRO-DPMNE.

„Ovo je pobeda većine građana Severne Makedonije, nezavisno od etničke ili političke pripadnosti – produžavamo zajedno napred”, poručio je Pendarovski tokom slavlja u stranačkoj centrali SDSM-a.

Njegova rivalka nije bila nezadovoljna rezultatom – Siljanovska Davkova kaže da se zbog velikog broja glasova ne oseća poraženom, iako je Pendarovski pobedio na izborima.

Drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji. Pobeda kandidata vladajuće koalicije.  .

BBC na srpskom donosi četiri ključne poruke ovakvog izbora građana Severne Makedonije.

Prvi talas prihvatanja novog imena zemlje

Bili su ovo prvi izbori nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma kojim su Skoplje i Atina rešili višedecenijski spor oko imena Makedonije.

Referendum kojim Sporazum nije ni prihvaćen, ni odbačen, mala izlaznost u prvom i cenzus od 40 odsto u drugom izbornom krugu, zamor građana čestim izlascima na birališta, ali i činjenicom da su se ključne promene u Makedoniji već desile, donele su neizvesnost da li će ovi izbori uspeti.

Stevo Pendarovski ponudio je biračima nastavak politike koja je oličena u premijeru Zoranu Zaevu, glavnom protagonisti sporazuma sa Grčkom.

„Izabrali smo zagarantovani put napred – za ljude, zemlju, put ka NATO i Evropskoj uniji, ka razvijenom svetu gde pripadamo”, rekao je Pendarovski nakon izbora.

Vlada Zorana Zaeva i do sada je evropske i evroatlantske integracije jasno vezivala za prihvatanje novog imena zemlje.

„Čini se da je veliki deo građana, i pored očigledne razočaranosti zbog ekonomske stagnacije i amnestije za kriminalna dela prethodne vlasti, odlučio da u drugom krugu podrži kandidata vladajuće stranke upravo zbog obećanja da će on približiti zemlju Evropskoj uniji”, kaže za BBC na srpskom novinar Žarko Nastoski.

Nepromenjena regionalna i spoljna politika

Spoljna politika Severne Makedonije neće doživeti promene – jasno je to naznačio Pendarovski u intervjuu za BBC na srpskom između dva izborna kruga. Spoljna politika je glavni deo nadležnosti predsednika države.

Zvanično Skoplje je priznalo nezavisnost Kosova za vreme vlasti Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE, a vlada Zorana Zaeva nastavila je politiku na sličnim principima.

„Naše mesto je u NATO-u, naše mesto je u EU.

„Tačka. Kraj. Nema više nazad – mračna vremena su poražena, kao i lider VMRO-a Mickovski, sejanje straha, podele i sukobi”, rekao je tokom postizbornog slavlja premijer Zaev.

Prethodnih dana, on se sa Samita lidera Zapadnog Balkana sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom vratio sa koferom punim optimizma.

Tvrdio je da će Severna Makedonija u junu ili julu dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, iako nisu baš svi nezvanični izveštaji iz Berlina ukazivali na takav scenario.

Zaev je ovom najavom u samom finišu izborne kampanje upisao još poneki poen za svog kandidata koji se i neposredno bavio evroatlantskim integracijama Severne Makedonije.

„Pobeda Pendarovskog će definitivno biti značajan impuls u pogledu evropskih integracija Severne Makedonije i očekuje se da on svojim iskustvom i vezama u Briselu i Vašingtonu ubrza procese koji su započeti Prespanskim sporazumom”, kaže novinar Žarko Nastoski.


Ko je Stevo Pendarovski

  • Rođen je 3. aprila 1963. godine
  • Diplomirao je pravo, a doktorirao političke nauke
  • 1998 – 2001. portparol Ministarstva unutrašnjih poslova
  • 2001 – 2004. savetnik predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog za spoljnu politiku i bezbednost
  • 2005 – 2009. savetnik predsednika Makedonije Branka Crvenkovskog za spoljnu politiku i bezbednost
  • na predsedničkim izborima 2014. godine poražen u drugom krugu od kandidata VMRO-DPMNE Đorđa Ivanova
  • Koordinator pridruživanja NATO-u u vladi Zorana Zaeva
Skoplje, 5. maj 2019.
Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev

Objedinjavanje vlasti

Posle uspostavljanja kontrole nad parlamentarnom većinom i pobedom na gotovo svim lokalnim izborima u prethodne tri godine, stranka Zorana Zaeva dobila je čoveka i na mestu predsednika države.

Dosadašnji predsednik Đorđe Ivanov izabran je na predlog VMRO-DPMNE pre pet godina, a tokom poslednje godine mandata pokušavao je da opstruiše poteze nove vlasti, pre svega na planu promene imena zemlje.

Odbio je da potpiše nekoliko zakona koji su potom usvajani u drugom glasanju u Sobranju, makedonskom parlamentu.

„SDSM prvi put posle 13 godina istovremeno ima i premijera i predsednika države, što će dozvoliti Zaevu da bez prepreka sprovede najavljene reforme.

„Ipak, ako se imaju u vidu iskustva iz sličnih situacija u prošlosti, može se očekivati da ova koncentracija moći stavi na test demokratski kapacitet ove vlasti”, napominje novinar Žarko Nastoski.

Skoplje, 5. maj 2019.
Na slavlju pred centralom SDSM, uz nacionalnu muziku, vijorile su se zastave EU i etničkih zajednica iz kojih su stranke koje su podržale Pendarovskog

Monolitnosti političkog mozaika doprinela je i pobeda SDSM-a na lokalnim izborima za predsednike dve opštine na krajnjem istoku i zapadu zemlje, koji su sprovedeni istovremeno sa predsedničkim izborima.

Na zapadu, kandidat SDSM ubedljivo je pobedio u Ohridu – uz razliku od četiri hiljade glasova, Konstantin Georgioski slavi pobedu.

Daleko neizvesnije bilo je na istoku, gde je u Novom Selu kandidat SDSM Nikola Andonov pobedio rivala iz VMRO-DPMNE sa svega 19 glasova razlike.

Priprema za parlamentarne izbore

Stevo Pendarovski između dva kruga izbora uvećao je broj svojih birača za 140 hiljada, dok je za Gordanu Siljanovsku Davkovu u drugom krugu glasalo 60 hiljada glasača više.

Ipak, niska izlaznost u prvom krugu i neophodnost većeg angažovanja vladajuće stranke obeležili su izbore u zemlji koju već sledeće godine čeka mnogo važnije glasanje – parlamentarni izbori.

„Svi treba da izvuku pouke, a naša je – prizemljenje i veći frontalni rad na svim poljima.

„Poruka za VMRO je da se modernizuje i unapredi način delovanja”, protumačio je rezultate lider SDSM-a Zoran Zaev.

Uz primedbe na regularnost izbornog procesa, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski odgovorio mu je da je ovim rezultatom počeo kraj vlasti koalicije SDSM-DUI.

„Makedonija se budi u novoj realnosti koja podrazumeva vlast koja je izgubila legitimitet”, rekao je Mickoski i dodao da je kandidatkinja njegove stranke pobedila u velikom broju opština.

Bili su ovo i prvi izbori na kojima su vladajuće makedonska i albanska partija imale zajedničkog kandidata, a pobednik izbora posebno je naglašavao jedinstvo svih etničkih zajednica koje stoje iza ove pobede.

Blagodarime. Faleminderit“, zahvalio se Pendarovski na makedonskom i albanskom jeziku na početku svog pobedničkog govora.

Domaće medije zato je posebno interesovalo da li je stigla i koliko je bila snažna čestitka lidera stranke DUI Alija Ahmetija, stavljajući tako akcenat i na unutarkoalicijske odnose o kojima se posebno govorilo u svetlu činjenice da je izlaznost u albanskim sredinama bila manja nego u drugim delovima Severne Makedonije.

Skoplje, 5. maj 2019.
Gužva u izbornom štabu SDSM

U svečarskoj atmosferi izbornog štaba, Stevo Pendarovski je u pokušaju da novinarima obezbedi bolje uslove za rad i pomeri svoje pristalice koje su stale pred kamere u šali rekao – „slušajte vrhovnog komandanta!”

Odgovorio mu je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski porukom – „slušajte narod!”

Već sledeće godine, na redovnim parlamentarnim izborima, i jedni i drugi ponovo će saslušati šta kažu građani.

Biće to sedma godina u nizu u kojoj će građani Severne Makedonije izlaziti na predsedničke, parlamentarne, lokalne izbore ili referendum.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x