Šest paviljonskih zgrada bolnice činiće Kovid centar

LESKOVAC

U šest paviljonskih zgrada bolnice (rehabilitacija, psihijatrija, odelenje bolesti zavisnosti, onkologija, infektivno i grudno) privode se kraju pripreme za kovid-centar, gde će biti omogućen prijem pacijenata iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Gradonačelnik Goran Cvetanović kaže da je važno znati da je krug bolnice fizički odvojen.

„Ne može doći do mešanja pacijenata koji su primljeni zbog korone sa onima koji dolaze u bolnicu zbog hroničnih bolesti ili nekog urgentnog stanja. Ulaz za obolele od korone ostaje na glavnom ulazu bolnice, a ulaz za ostale iz ulice iza bolnice. Zaposleni koji će raditi u kovid centru neće imati pristup glavnoj bolničkoj zgradi, gde su za vikend prebačeni svi ležeći pacijenti iz navedenih odelenja. Praktično ćemo imati dve odvojene ustanove, što je od izuzetne važnosti kako bi se sprečilo širenje bolesti. Formiranje ovog centra podrazumeva dodatnu medicinsku opremu, što znači da vrlo brzo očekujemo jedan fiksni i jedan mobilni rendgen aparat. Pored dva pokretna respiratora koje smo dobili, dobićemo još sedam, četiri klinička i tri pokretna koja će moći da se prema potrebi budu stave u funkciju kao klinički respiratori. Očekujemo već danas dolazak veće količine zaštitne opreme zaštitne opreme, pomoć u osoblju, a ima naznaka da će nam se odobriti prijem novih lekara i medicinskih tehničara u radni odnos. Mislim da smo izvukli maksimum za zaštitu zdravlja, da bolnica ostane funkcionalna za hronične pacijente, urgentna stanja, jer život i dalje teče i dešavaju se slučajevi koji su se dešavali i pre epidemije. Imamo mnogo izazova i barijera i na nama je da te barijere otklanjamo, jer se borimo sa najopsnijim protivnikom,“ rekao je Cvetanović.

A na pitanje novinara JUGpresa kako to da će leskovačka bolnica biti kovid centara a u ovom gradu su od ukupnog broja zaraženih večina lekari i medicinsko osobelje i taj broj se stalno povećava, Cvetanović je rekao da ” postoje stručni i kompetentni ljudi koji procenjuju na koji način nešto treba da funkcioniše”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Leskovčanin
Leskovčanin
4 godine pre

Sad će bobištanerske diplome da dođu dp izražaj, još kad bi i jedan med. fakultet napravili u Ančići …