Sedamdeset osmi rodjendan Politikinog zabavnika

BEOGRAD

Pre 78 godina, 28. februara 1939. godine, izašao je prvi broj Politikinog Zabavnika, štampan u formatu Politike na 12 crno-belih stranica, od kojih četiri s dodatkom crvene boje i njenih tonova.

Izlazio je dva puta nedeljno, utorkom i petkom, u prosečnom tiražu od 46.446 primeraka, objavljeno je na sajtu advertiser-serbia.com, povodom 78. rođendana Politikinog zabavnika.

Kako se navodi, čitaoci su kumovali i samom imenu pred izlazak prvog broja, kada je Politika pred početak novogodišnjih praznika objavila konkurs u kojem je od publike tražila ime ”novog lista s romanima, pričama i stripovima”, a zauzvrat ponudila ozbiljnu novčanu nagradu. Prispelo je preko 35.000 predloga i, začudo, u čak 18 odsto koverti pisalo je jedno isto – Politikin Zabavnik.

Pobedila je Antonija Savić, sada Kočiš, tada devetogodišnja učenica iz Novog Sada.

U tekstu se navodi još zanimljivosti o Politikinom zabavniku: logo lista osmislio je i nacrtao Nikola Gutje, Nemac iz Banata, zaposlen u agenciji „Sedma sila”.

Poslednji predratni broj izašao je 4. aprila 1941, dva dana pre početka (nemačkog) bombardovanja Beograda.

Prvi posleratni broj pojavio se 5. januara 1952. godine, a od 6. januara 1968. izlazi u novom, današnjem formatu.

Najveći prosečni tiraž od 345.910 primeraka za jednu godinu ostvaren je 1976. godine.

A  1. maja 1999. godine na naslovnoj strani lista, u vreme NATO bombardovanja naše zemlje, pojavio se lik Mikija Mausa koji je šakama prekrio oči.

Godine 2006. „Zabavnik” je proglašen za superbrend, najbolju robnu marku u mnoštvu domaćih štampanih medija…

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare