Novinarska etika u onlajn medijima

BEOGRAD

Na  seminaru  “Novinarska etika u onlajn medijima”  predstavljene su  Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

Advokat Miloš Stojković izjavio je da bez pisane saglasnosti autora ili nosioca autorskih prava ne treba objavljivati medijske sadržaje sa interneta, uključujući fotografije, upozorivši da se u suprotnom mediji mogu suočiti sa tužbama za kršenje autorskih prava i novčanim kaznama.

Na seminaru je razmatran niz hipotetičkih situacija, poput dobijanja informacije sa neke društvene mreže o navodnim koruptivnim radnjama u određenoj opštini, kao i pitanje prava na zaborav, odnosno šta uraditi u situaciji kada se od redakcije traži da sa interneta ukloni medijski sadržaj objavljen pre više godina.

Urednik onlajn medija može da odluči da ukloni sadržaj ili podatke o ličnosti u okviru sadržaja, po zahtevu osobe čija su lična prava ugrožena, ukoliko objavljivanje podataka o ličnosti ne predstavlja javni interes ili ako iz bilo kog razloga pravo javnosti da bude informisana o pitanjima od javnog značaja ne preteže nad zaštitom prava na privatnost, navodi se u Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije.

(Fotografija: Press centar)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare