Sećanje na princa poezije Branka Miljkovića

NIŠ

Na današnji dan pre 57 godina na misteriozan način u Zagrebu je  umro  pesnik nad pesnicima, Branko Miljković, koga nije “ ubila prejaka reč”, ali je “pesnička reč”  održala poštovanje I sećanje na rano preminulog pesnika.

 U znak sećanja na dan smrti “princa poezije”  ispred njegove biste kod Narodnog pozorišta svake godine  tradicionalno se okupljaju njegovi školski drugovi, đaci  niške škole koja nosi njegovo ime. U organizaciji predsednika Saveta za kulturno stvaralaštvo Hadži Ivan Redija I ove godina 12. Februara u slavu pesnika održan je kratak poetski čas . Odajući omaž niškom pesniku Hadži Redi je rekao  da će se zalagati da se ove godine konačno objave sabrana dela velikog niškog pesnika a dug prema Branku Miljkoviću odućiće se I otvaranjem spomen sobe sa njegovom zaostavštinom.

Krajem prošle godine objavljen je drugi tom od šest knjiga sabranih dela Branka Miljkovića, pesnika, prevodioca, kritičara I esejiste.

Posebnu notu današnjem ali I svim dosadšnjim okupljanjima kod biste Branka Miljkoviča isped niškog Pozorišta dali su đaci književnog kluba “ Vatra I život” , koji godinama uspešno vodi  bibliotekarka škole Dragana Pešić Glavašević, koji su  čitali svoje pesme  inspirisane Miljkoviućevom poezijom .

Sećanje na Miljkovića bila je prilika I za pominjanje nedavno preminulog književnika Vidosava Vice Petrovića,  Brankovog druga iz školskih dana.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека