Obeležena 76. godišnjica bekstva logoraša iz logora na Crvenom krstu

NIŠ

U Nišu je danas u prisustvu mnogobrojnih gostiju, zvaničnika i jedinog živog logoraša Vladimira Jovanovića (93), obeležena 76. godišnjica proboja logoraša iz nemačkog koncentracionog logora na Crvenom krstu. Na današnji dan, 12. februara 1942. godine 147 logoraša,  goloruki, preko bodljikave žice, organizovalo je bekstvo. Tokom bekstva ubijeno je 42  dok se 105 spasilo.

Posle polaganja venaca i crkvenog opela u spomen-kompleksu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je u govoru da je logor na Crvenom krstu opomena koja pokazuje šta se dešava kada rat pobedi čoveka umesto da čovek pobedi rat.

“Istorija treba da bude napredovanje svesti o slobodi. Stoga , ovo dostojanstveno okupljanje ne predstavlja samo počast I slavu žrtvama niških logoraša nego I spomen na sva ratna stradanja I razaranja našeg naroda. Pobednik je onaj koji je sposoban da voli I da prašta , jer mir I sloboda nisu odsustvo rata , ni su vrlina I mudrost koje vode jednakosti , toleranciji I poštovanju ljudskoh I ličnog dostojanstva” rekao je danas gradonečelnik Niša Darko Bulatović.

Preživeli logoraš Vladimir Jovanović kazao je da su u niškom logoru bile zatočene žene, deca i odrasli svih nacionalnosti, a povremeno i stranci, Rusi I Englezi. On se seća :

“ U logoru su bili nepodnošljivi uslovi za život. Hladnoća, glad I varvarski postupci gestapovaca I stalna streljanja doveli su to toga da se kod logoraša stvara ideja o bekstvu.2 rekao je Jovanović. Podsetio je prisutne kako su Nemci jula 1944 godine iz sela Kravlje kod Niša odveli u logor na Crvenom krstu sve muškarce od 15 do 65 godina. Među njima je bio I Vladimir Jovanović. Dvadeset dvojicu seljana su streljali nakon nekoliko dana. Ostale su prebacili u koncentracioni logor u Beogradu, na Banjici a potom u logor smrti Mathauzen. Mnogi nisu preživeli. Vladimir Jovanović  je preživeo ovu golgotu.

Pomenu su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i građani.

U obeležavanje godišnjice proboja logora na Crvenom krstu tradicionalno su se uključili i niški izviđači, koji su  organizovali “Marš tragom logoraša” stazama kraj Niša kojima su se zatočenici kretali nakon bekstva iz logora. Godišnjicu proboja Niš I zgrada Logora dočekala je sa  novom postavkom u spomen sobi na prvom spratu logora. Slike i predmeti koji oslikavaju život logorasa u tom periodu, ali prikazuju i tragicne sudbine porodica.

Logor na Crvenom krstu Nemci su formirali 1941. godine. Tu je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno više od 30.000 ljudi, dok je više od 10.000 odvedeno iz logora i streljano na brdu Bubnju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare