SDS u Nišu: EPS postao akcionarskog društvo, a građani i radnici nisu dobili svoje akcije

NIŠ

Elektroprivreda Srbije (EPS) transformisana je ovih dana iz javnog preduzeća u akcionarskog društvo, ali građani i radnici Srbije nisu dobili akcije tog preduzeća koje im po zakonu pripadaju, rečeno je na tribini u Nišu predstavnika Socijaldemokratske stranke Srbije pod nazivom “EPS im nećemo dati”.

Radnik Elektroprivrede Srbije i predsednik Saveta za saradnju sa sindikatima Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ljubičić podsetio je da su Zakonom o podeli besplatnih akcija iz 2008. godine, građani dobili pravo na 15 odsto besplatnih akcija svakog javnog preduzeća, a zaposleni i bivši zaposleni maksimalno do 15 odsto besplatnih akcije.

Ljubičić je rekao i da je Srbija transformisala EPS u akcionarsko društvo sa 36,5 miliona akcija, od kojih svaka nominalno vredi 10.000 dinara.

„Šta se desilo sa našim pravom da dobijemo akcije i u učestvujemo u upravljanju i odlučivanju unutar tog akcionarskog društva? Ova vlast se očito igra sa našom inteligencijom i sa našim strpljenjem“, kazao je Ljubičić na tribini u Medija i reforma centru.

On je naveo da je 2012. godine vlast iz koje je potekla Socijaldemokratska stranka, predala naprednjacima EPS sa rekordnom proizvodnjom struje i procenjenom vrednošću između 12 i 14 milijardi evra, a sada je procenjena vrednost EPS-a tek nešto više od tri milijarde evra.

„Socijaldemokratska stranka u ime svih građana postavlja pitanje gde je nestala razlika od devet milijardi evra? Šta su učinili sa tim novcem“, zapitao je Ljubičić.

Prema njegovim rečima, transformacija Elektroprivrede Srbije, čiji su vlasnici svi građani Srbije, obavljena je na nezakonit način, a oni koji su to učinili očito je da su sprovodili interese određenih lobističkih grupa.

Profesor ekonomskih nauka i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević kazao je da se transformacijom EPS-a, to preduzeće „suštinski“ otvara prema tržištu i to u trenutku kada se nalazi u najlošijem stanju.

„Mi prodajemo EPS u najgoroj mogućoj situaciji, sa istorijski lošim rezultatima, sa uvozom struje, loženjem blata i kolapsom. Čak i kad prodajete automobil, vi ga najpre operete, odvezete kod majstora i popravite da bi dobili što bolju cenu, ne prodajete ga tek tako“, rekao je Radosavljević.

On je dodao da u Socijaldemokratskoj stranci sve ono što se događa sa EPS-om doživljavaju kao otimanje tog preduzeća od građana, kao što je to učinjeno sa Telekomom i mnogim drugim preduzećima.

„Mi bi mogli da za tri do pet godina to preduzeće potpuno revitalizujemo i da ponovo bude most između istoka gde ima viška električne energije i zemalja zapada u kojima električna energija uvek nedostaje“, rekao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, u narednim decenijama energija će biti kritičan faktor razvoja, a privatizacijom ili urušavanjem EPS-a u Srbiji se j potpunosti potčinjavaju osnove za dalji rast.

„Bez razvoja energetike i razvoja poljoprivrede ne možemo da pričamo o bilo kakvom razvoju zemlje“, naveo je Radosavljević.

Predsednik političkog saveta Socijaldemokratske stranke Miloš Kovačević rekao je da je pad vrednosti EPS-a sa preko 10 milijardi evra na manje od četiri milijarde posledica korupcije i kriminala.

„Sa jedne strane imamo građane koji kada uđu u prodavnicu gledaju cene i računaju u stotinama dinara ne bi li preživeli, a sa druge strane neko razbaciju milijarde. Milijarda evra je vrednost 150 novih, najbolje opremljenih škola“, kazao je Kovačević.

On je izjavio da je sporno to što prilikom transformacije EPS-a u akcionarsko društvo građani i zaposleni nisu dobili akcije, kao i to što je predviđeno da skupštinu tog preduzeća čini jedan čovek.

„To je pravno moguće, ali zamislite taj apsurd da se nešto zove skupština a da o svemu odlučuje samo jedan čovek, ma ko to bio. Očigledno da je reč o korupciji i kriminalu i za to neko mora da odgovara. Neophodan preduslov je promena vlasti, jasno je da bez toga neće niko ogovarati“, rekao je Kovačević.

On je kazao da je opredeljenje Socijaldemokratske stranke „nulta tolerancija“ prema korupciji i to će biti suština predizbornog programa, a to će odlučivati i buduće političke partnere stranke. (kraj) SD/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare