SĆF: Iznenađujuća odluka Apelacionog suda, očekujemo da će nova presuda potvrditi kazne zločincima

BEOGRAD

Slavko Ćuruvija fondacija neprijatno je iznenađena odlukom Apelacionog suda da – pet i po godina posle početka ovog procesa – ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i predmet vrati na ponovno suđenje.

Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu.

Pošto je prvostepeni sud, posle četiri godine suđenja, koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, gotovo godinu i po dana se čekala odluka Apelacionog suda.

Podsećamo da su dvojica prvostepeno osuđenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Očekujemo da će prvostepeni sud ovaj slučaj razmatrati prioritetno i efikasno, te da će novom presudom potvrditi kazne koje su organizatori i izvršioci ovog zločina već jednom dobili.

Još jednom ukazujemo na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane su im bombe i spaljivane kuće, i pozivamo domaće i međunarodne institucije i javnost da ovaj proces isprate do kraja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare