Besplatan upis u biblioteku

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu , povodom Međunarodnog dana pismenosti (International Literacy Day), danas u periodu od 7.00 do 19.00 časova besplatno će upisivati i obnavljati članarine za naredna tri meseca.
U biblioteci se priređuje i izložba knjiga pod nazivom „Reč koja spaja – Pismenost“, a koja će moći da se pogleda na sajtu http://www.nbleskovac.rs, na društvenim mrežama i YouTube kanalu Biblioteke.
Cilj Međunarodnog dana pismenosti je da se svake godine, 8. septembra, istakne važnost čitanja i pismenosti, kako u životu pojedinca, tako i društva u celini, navode u saopštenju iz Narodne biblioteke.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
promenite pristup u biblioteci
promenite pristup u biblioteci
3 godine pre

Tvrdim da žena koja vodi biblioteku, nije dorasla novom vremenu, bez ideja je da se izbori sa pojavom prestajanja čitanja knjiga.

Danas i bolesni pitaju gugl doktora, pa tek kad zagusti, trče kod lekara.

Hoću da pomognem, stalo mi je do čitalačke publike, koja trpi, zbog knjiškog posta, jer tako žele mladi, oni isprazni, koji diktiraju modu telefoniranja. Aplikacije su zamenile knjige, sms, viber, insta i druge moderancije.

Ja , na primer, dugo nisam pročitao, ali kad sam opet seo, nisam znao koliko sam gladan štiva i šta pre gutam. Evo, rekoh da pomognem, ako hoće da posluša iko, danas se svi prave pametni, ali je činjenica dq se izdvajaju ogromne pare za plate i u muzej i u biblioteku, a da nemaju tolko konzumenata svojih proizvoda, usluga, tačnije sve je manje čitaoca, posetioca.

Prvo, svake nedelje treba da imaju emisiju, objavu na portalima, u gostovanju, da preporuče, dakle reklamiraju nešto po izboru stručnjaka za knjige. Nešto novo i nešto staro. Nešto nagrađeno, iznendjenje iz neke zemlje, nekog novog pisca koji se probija, ali i klasika. Treba, kao listu filmova sastavljati stalno i listu knjiga iz raznih oblasti kao istorija, humor, ljubavni romani, klasici, poezija, domaći pisci, strani pisci, satira.I tako, knjige krenu da ulaze u uši.

Takođe, dogovoriti gostovanje javnih ličnosti koje daju preporuku, da čujemo šta oni čitaju, jer njima se veruje. Sve treba snimiti, pa pustiti.

Sledeće, u eri, onlajn približavanja svega čitaocu, mobilna biblioteka koja ima zakazan termin posete u određenoj satnici od 12 do 15 u školi jednoj po jednoj, treba da ponese određene knjige koje preporučuje za taj uzrast. Učlanjuje besplatno i daje knjige za čitanje.

I da dovede u škole ponekog pisca živog, našeg, domaćeg, da se deca slikaju, da osete važnost čitanja na svojstven način današnjice.

Gde su fondovi za čitanje, besede, naučenu poeziju napamet, da nagradite decu, jeste se prijavili na konkurs iz kulture sa takvim takmičenjima, da decu motivišete?

Ima načina kad se hoće.

Kad nema posetioca, kada ih je sve manje, tada vi morate otići k njima.

Kada svi kažu da je čitanje bljak, tada ih reklamirajte.

I negujte odmalena kod dece važnost čitanja.

Zapitajte koliko je neko pročitao knjiga u intervjuu na ulici, u emisiji u kontakt razgovoru uživo sa uključenjem. Neka nabroji 10, 20, 30 knjiga ako im zna naslove i autore. Neka ispriča radnju makar jedne knjige. I uključite takve u program i dodelite nagradu, ulaznice za pozorište, za bazen, karte za izložbu, koncert, poklonite knjigu. Radite nešto KA ČITAOCIMA, jer osećate da oni sve manje rade na sebi, a to sveukupno nije dobro za društvo.

Ovo je jednako zadatak svih medija, kao i same biblioteke.

gvoždjara
gvoždjara
3 godine pre

Ako sam dobro shvatio, Vi u stvari predlažete 24/7 video prenos iz Narodne biblioteke?

Pa to već postoji na jednom drugom portalu, i to odavno. ?

Đa epika, đa lirika, đa drama
Đa epika, đa lirika, đa drama
3 godine pre
Odgovori  gvoždjara

Nisi dobro shvatio. Komentator predlaže da ti postaneš počasni drug član i da te jednom nedeljno direktorka pusti da preredjuješ knjige po žanrovi i da im pričaš zanimljive zgode iz tuđih života.