Savić: Dubočica na pravom putu

LESKOVAC

Nekadašnja fudbalska Dubočica u bivšoj SFRJ igrala je veoma značajnu ulogu u prventsvu tadašnje Druge lige u kome su se nadmetali klubovi od Bitolja pa do Velenja i bila je značajan i prepoznatljiv pozitivni prezent fudbalskog sporta na jugu Srbije.

Gradski stadion, tada i u to vreme, bio je nedeljom prepun fudbalskim zaljubljenicima iz čitavog Jablaničkog okruga koji su uživali u lepoti fudbala i radovali se pobedama svojih ljubimaca fudbalera Dubočice.

Za tri godine, tačnije 2023.godine, Dubočica će obeležiti izuzetno značajan i vredan jubilej – stogodišnjicu postojanja svog fudbalskog života.

U tom predhodnom periodu blizu jednovekovnog života bilo je uspeha i padova, radosti i razočarenja, čak i apstinencije u takmičarskom životu kluba. Sada je Dubočica član srpskoligaškog ,,Istoka” i posle jesenje sezone nalazi se na 11.mestu sa 18 bodova na svom kontu, što znači da se nalazi u grupi ekipa koje će morati da vode računa o svom opstanku u srpskoligaškom društvu.
Baš ovih dana navršava se jedna godina od kako je na čelu Dubočice Dejan Savić, čovek u čijim venama je nekad tekla a i sada teče fudbalska krv, a uz to i uspešan privrednik na čelu respektibilne firme ,,Kanis”. U jednom čoveku satkana je, sada, sportska i fudbalska snaga, a još i više, i uspešno vođenje firme su garancija da se na čelu kluba, najzad, nalazi pravi sportski radnik i izuzetno uspešan privrednik, koji zna da prepozna sportske muke i potrebe a u isto vreme i sve ono što muči jedan sportski kolektiv sa tako velikom i dugom fudbalskom tradicijom kao što je Dubočica.

DS: U Dubočicu sam došao pre godinu dana, tačnije 10.februara prošle godine sa željom da sa stručnim ljudima učinimo sve da vratimo Dubočicu tamo gde joj je mesto i da klub krene i funkcioniše onako kako treba i kako dolikuje samom imenu Dubočice – rekao nam je na početku razgovora Dejan Savić, predsednik Dubočice sa kojim smo razgovarali u prostorijama kluba u društvu Vladice Cekića direktora kluba, posle treninga fudbalera na veštačkoj travi poslednjeg vikenda u januaru.


JUGpres: Dobro je poznato sportskoj javnosti da je pre toga bilo mnogo problema u radu i funkcionisanju kluba. U kavom ste stanju zatekli klub i koji su to sve bili problemi koji su mučili Dubočicu ?

DS: U momentu kada sam sa svojim saradnicima preuzeo klub, moram reći da stanje nije bilo sjajno. Bilo je velikih finansijskih problema, i ako smatram da ljudi koji su bili pre mene da su se trudili da urade onoliko koliko su mogli. Raspolagali su sa budžetom iz 2018.godine, koji je bio, mislim, oko tri miliona dinara. Iz zone su tada ušli u viši rang u Srpsku ligu i sa iznosom tog budžeta uradili su što su mogli, ali ostalo je dosta nerešenih finansijskih problema.


JUGpres: Kakvo je sada stanje tih nerešenih dugovanja i potraživanja ?

DS: Mogu da kažem da smo stanje na kraju 2019.godine u najvećoj meri, od čak 90% uspeli da konsolidujemo. Nasleđene finansijske probleme uspeli smo da u najvećoj meri rešimo, a to se odnosi na zaostale zarade iz 2017. i 2018. godine prema igračima i prema radnoj zajednici. Što se tiče neizmirenih računa za utrošenu vodu iznos duga bio je 930.000 dinara i ušli smo u reprogram tog duga, gde je osnovni dug bio 670.000 dinara a ostali je bio uračunata kamata, a bila je i tu trenutna potrošnja u iznosu od 150.000 dinara. Počeli smo redovno da skidamo i servisiramo reprogram duga vode , ali stali smo sa tim izmirenjem tog duga, jer je u međuvremenu stigla kazna od strane UEFA u iznosu oko 700.000 dinara koja je morala biti u prioritetu plaćanja, što nas je sprečilo da redovno plaćamo reprogram tog duga. Po našoj evidenciji mi imamo obavezu izmirenja duga na osnovu sačinjenog reprograma u iznosu od 470.000 dinara, s tim što smo izmirili sva potraživanja godišnjih računa za utrošenu vodu za 2018.godinu u iznosu od 150.000 dinara, a i za prošlu 2019.godinu u celosti na godišnjem nivou platili smo utrošenu vodu u iznosu od 138.600 dinara. Inače, sve radimo u okviru postojećih propisa i ne želimo ništa da ide van propisanih normi i zakona, kada je u pitanje plaćanje određenih doprinosa i poreza.

JUGpres: Kako ocenjujete takmičarske rezultate kluba u jesenjoj sezoni ?

DS: Eto, ovde je prisutan i direktor Cekić i mišljenja smo da ono što smo zacrtali nije ostvareno više od 60%. Nismo zadovoljni postignutim rezultatima, mi snosimo najveći deo krivice, u prvom redu ja i sportski direktor. Napravili smo letos pogrešnu procenu u izboru stručnog štaba i selektiranju igrača, ali srećom došlo je do promene i boljitka posle devetog kola u jesenjoj sezoni kada je sa igračima počeo da radi iskusni trener Dragan Stanković ,,Šimi”, koji je znao i umeo da unese dobru atmosferu u ekipi, tako da su tada stigli i dobri takmičarski rezultati u poslednjim kolima jesenje sezone. Da smo imali malo više sreće, pogotovu, na gostovanjima u Nišu, Jagodini i Prahovu sigurno bi smo imali i bolji bodovni saldo na kraju sezone. Ovaj trenutni plasman na tabeli nije realan prikaz vrednosti naše ekipe, jer smo morali da imamo 6-7 bodova više, a kada tu uračunamo i kaznu oduzimanja tri boda, onda bi to sada bila sasvim druga priča o snazi Dubočice.


JUGpres: Gde vidite Dubočicu u prolećnom delu prvenstva, kao i za prvenstvenu sezonu 2020/2021.godine ?

DS: Radimo na tome da Dubočica u prolećnoj sezoni bude mnogo bolja u odnosu na prvi deo sezone. Ono što sada radimo, a to je obezbeđivanje kvalitetnog igračkog kadra, i sve činimo, da možemo sa puno optimizma da kažemo da Dubočica mora izboriti plasman među prvih pet ekipa na srpskoligaškom ,,Istoku”. Bez obzira na činjenicu da naredna takmičarska sezona za prvenstvo 2020/2021.godinu počinje sredinom avgusta, mi već sada razmišljamo o toj novoj sezoni praveći strategiju na realnim osnovama. Ne želimo uopšte da žurimo, jer prevashodni cilj nam je da klub postavimo na čvrstim osnovama gde će sve funkcionisati na pravi način, i tek onda možemo da razmišljamo o nekim višim ciljevima. Sada za prolećni deo sezone radimo na tome da napravimo kostur ekipe gde će nekoliko igrača da nose igru Dubočice, a da u letnjem prelaznom roku dovedemo 4-5 igrača kao pojačanja, koji će svojim kvalitetom unaprediti na bolje igru naše ekipe. Mi radimo na podmlađivanju ekipe, ali za borbu za sam vrh neophodni su iskusni igrači koji znaju i umeju da svoje vrednosti iskažu kada je najpotrebnije. Kada se sve to složi onda možemo sa puno prava da idemo u borbu za viši rang takmičenja a to je Prva liga Srbije.

JUGpress: Koja su to deficitarna mesta u timu koja su kao pojačanja neophodno potrebna Dubočici ?

DS: Po nekim našim procenama to su igrači u gotovo svim linijama tima. Mi ovog trenutka ne želimo da dovodimo u naše redove igrače koji ne zadovoljavaju naše kriterijume, a već smo osmorici igrača dozvolili da idu iz našeg kluba i to u ovom zimskom prelaznom roku. U svakom slučaju ovo je tema za sportskog direktora i šefa stručnog štaba i oni će biti ti koji će odlučivati o svemu kada je u pitanju igrački kadar našeg kluba.

JUGpress: Kako mislite da vratite Dubočicu, tamo, kako kažete, gde joj je i mesto na fudbalskoj mapi fudbalske Srbije ?

DS: U to delu imamo čvrsto opredeljenje da svu našu decu koja su iznedrena u našem klubu želimo da vratimo u Dubočicu. Oni su trenutno članovi nekih drugih klubova, ali mi istinski želimo i učinićemo sve da ih privolimo da se vrate u svoj matični klub, jer kada sam došao u klub imali smo samo deset igrača i u poslednjem trenutku nam se pridružio golman Zvezdan Stojanović. Sa takvim siromašnim igračkim kadrom i sa 4-5 mladih igrača jedva smo uspeli da sačuvamo srpskoligaški status. E, da više ne bi došli u takvu situaciju beznađa, sada sve što činimo, radimo planski i veoma temeljno.


JUGpress: Koliko je iz gradskog budžeta za Dubočicu opredeljeno sredstva za ovu godinu i šta ćete još preduzeti kako ne bi ste došli u nezgodnu situaciju, što je bio slučaj u predhodnim godinama ?

DS: Taj iznos je povećan u odnosu na ranije, a radi se o iznosu od 9.100.000 dinara. Da bi klub funkcionisao kako mora i kako treba, mora se biti gotovo stoprocentno posvećen klubu. To je izuzetno težak posao, gde smo ušli u nešto gde je mnogo toga poznato i nepoznato pa smo tako ozbiljno zasukali rukave da sve što radimo bude u interesu kluba. Direktor Cekić je celodnevno u klubu, a ja mu se pridružujem svako poslepodne, po završetku rada u firmi. Činimo sve da klub postavimo na čvrstim temeljima i da u klubu sve funkcioniše kako treba. Generalno gledano mnogo toga smo uradili na sanaciji svih klupskih problema i to pravi način i kako treba, ali smo zato i svesni smo činjenice da ništa ne može da se uradi preko noći i zato sve što činimo to radimo za bolje sutra kluba a nikako nekom prečicom, što je vrlo često i neprirodno. Naša opredeljenja su zasnovana na realnim procenama, za razliku od nekih pojedinaca koji misle da mnogo toga treba uraditi što pre, za razliku od nas koji se držimo krilatice da ,,sve što je brzo, ponekad je i kuso”. I, baš zbog svega toga, mislim, da je Dubočica na pravom putu izlaska iz krize, tako da su naša nadanja i očekivanja da će fudbalska Dubočica opet zasijati u pravom svetlu i na radost svojih brojih navijača – uveren je prvi čovek Dubočice, Dejan Savić, koji je u klub uložio i svoja lična sredstva, mada o tome iz skromnosti ne želi da govori, kao što nije želeo kaže da Dubočica nema stavku ,,plaćanja prevoza autobusom ” kada se gostuje na strani, jer ta sigurno ne mala sredstva idu na teret njegove firme.


Radna zajednica
,,ŠIMI” NA ČELU STRUKE
Trenerski trio Dubočice čine, šef stručnog štaba, Dragan Stanković ,,Šimi”, pomoćnik Zoran Mitrović ,,Zonđa” i trener golmana Novica Jovanović.

  • U radnoj zajednici su Vladica Cekić, kao sportski direktor, Jovan Nikolić ,,Meskar”, koga smo ostavili da radi do penzije a imamo i ekonoma kluba. Naravno tu su i trojica trenera, nakadašnji fudbalski asovi Dubočice – upoznaje nas predsednik Savić sa brojnim stanjem radne zajednice kluba.


Igrački fond
KVALITETNA POJAČANJA NA VIDIKU
Koliko je igrača ovog časa u trenažnom procesu ?

  • U uvodnom delu priprema gde se sada radi na opštoj izdržljivosti na treninzima su 22-23 igrača, s tim što se ta brojka menja, jer jedni odlaze, a neki nam se pridružuju. Prelazni rok je u toku i biće tu još sigurno nekih promena kada je brojnost igrača u pitanju, a tu pre svega mislim da ozbiljna pojačanja koja su na vidiku. Vrlo brzo ćemo znati sa koji igračkim kadrom raspolažemo za prolećni deo prvenstva, jer nam je stalo da svi igrači budu na okupu i odrade pripreme na vreme i kvalitetno – kaže sportski direktor Dubočice, Vladica Cekić, koji nam kaže da Dubočica u takmičarskom pogonu ima ekipe petlića, pionira i kadeta, kao i mlađe pionire koji svoje utakmice igraju u turnirskom sistemu.


Sa UEFOM nema šale
KAZNA OD MINUS TRI BODA
Da sa nadležnim disciplinskim organima UEFA nema šale mnogo puta na svojoj koži osetila je i reprezentacija Srbije, a i naša dva najbolja kluba Crvena Zvezda i Partizan, a te ,,sreće” je bila i Dubočica.

  • Zbog toga što nisu poštovani određeni propisi u ranijem periodu, a u vezi traženja trening kompenzacije za našeg igrača Dušana Mladenovića od Sileksa iz Kratova taj slučaj stigao je do Disciplinske komisije UEFA koja je odredila da moramo platiti 5.607 švajcarskih franaka Sileksu, a preostali deo prema UEFA, što je oko 700.000 dinara. U toj celoj priči došlo je do određenih problema, ne krivicom našeg kluba, u prosleđivanju novca Sileksu, od određenih finansijskih organa obe države, tako da smo po mom dubokom uverenju kažnjeni neopravdano sa minus tri boda od strane nadležnog organa FS Srbije, i ako i sada imam uveravanja pravnika da nismo zaslužili da budemo kažnjeni oduzimanjem tri boda – objašnjava nam ovaj poprilično zamršeni slučaj kazne, predsednik Savić, potkrepljujući sve to validnom dokumenatcijom i činjenicama.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare