Savez izviđača Niša ove godine obeležava 110 godina postojanja

NIŠ

Savez izviđača Niša ove godine obeležava 110 godina postojanja. Ovog vikenda kod Cerja je počela relizacija medijskog projekta “U korak sa prirodom”, koji je podržao grda Niš.                    

Tradicija duga 110 godina postojanja i rada sa mladima,zahvaljujući Savezu izviđača grada Niša, iznedrila je do sada veliki broj skauta, čuvara i ljubitelja prirode i zdravog načina života. Ovog vikenda mlade skaute saveza grada Niša, posetio je predsednik skupštine grada doktor Boban Džunić.

                     “Izviđačka organizacija u Nišu je jedna od najstarijih i najboljih u regionu ali   najbrojnija. Ove godine proslavaljamo 110 godina a u vezi sa tim organizovane su i brojne projektne aktivnosti. Grad Niš je rad izviđačkih organizacija, pomogli smo im i očekujem da u budžetu za 2022.godinu izdvojimo značajnija  sredstva kako bi smo pomogli mladim ljudima da prepoznaju zdrave stilove života i da nauče veštine koje imaju naši izviđači”, kazao je dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša.

                      Oblikovati svest čoveka da zavoli i brine o prirodi, nije nimalo lako. Uz dugu tradiciju, dobre rezultate i program za različite uzraste, deca već od starta počinju da žive sa prirodom.

                      “Naš program rada koji je zasnovan na zdravim stilovima života i na boravku u prirodi je zapravo ono što mi možemo da pružimo ne samo mladim ljudima već svakom čoveku koga interesuje boravak u prirodi i kvalitetno provođenje slobodnog vremena”, kazao je Stefan Anđelković, predsednik Saveza izviđača grada Niša.

                      On je dodao da su izviđači vikend proveli na terenu snimajući jedan od edukativnih filmova.

                       “U pitanju je projekat  “U korak sa prirodom” koji je finansiran od strane grada i naša ideja je da kroz naš boravak u prirodi prikažemo šta radimo, kako se ponašamo prema prirodi. Film je namenjen svima pa i onima koji nikada nisu bili izviđači ali žele da se druže sa prirodom”, dodao je Anđelković.

                       A šta to mlade motiviše da postanu skauti.

                      “Izviđač sam četiri godine. Volim da se družim sa vršnjacima, da stičem nova prijateljstva. Želim da savladam i veštine izviđašzva koje mogu da koristim i u svakodnevnom životu”, kaže mlada članica izviđača.

                      Njen drug iz odreda kaže da se na taj način stiču poznanstva koja traju celog života. Putovanja i nova poznanstva su najveće bogastvo, kazao je nobelovac Ivo Andrić, a sve to može da se dobije u izviđaštvu, dodaje ovaj mladi izviđač.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare