Savetovanje o učeničkim zadrugama

LESKOVAC

O učeničkim zadrugama i njihovom značaju bilo je reči na Savetovanju koje je održano u leskovačkoj Tehničkoj školi  ,,Rade Metalac,,.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković na ovom skupu je rekla da je cilj učeničkih zadruga podsticanja razvijanja pozitivnog odnosa učenika prema radu i profesionalne orijentacije, povezivanja nastave sa svetom rada, razvijanja svesti o odgovornosti za preuzete obaveze, kao i razvoja pozitivnog odnosa prema timskom radu i preduzetništvu.

Gradska većnica zadužena za oblast obrazovanja Brankica Stamenković , koja je otvorila u ime lokalne samouprave ovo savetovanje, rekla je da poput uvođenja dualnog obrazovanja, ovaj potez ministarstva prosvete i Vlade Srbije pruža ruku mladima i njihovoj želji da dokažu da imaju šta da pokažu i da je Leskovac grad sa povoljnim poslovnim okruženjem čije rukovodstvo nastoji da podrži svaku inicijativu koja ima zadatak da podstiče kreativnost mladih ljudi.

Na savetovanju je zaključeno da učeničke zadruge donose višestruku dobit objedinjavanjem znanja učenika iz više oblasti.

Učenička zadruga, kao pravno lice, može da obavlja proizvodnu, prodajnu i uslužnu delatnost kao i društveno koristan i umanitarni rad, kroz vannastavne aktivnosti.

Njena delatnost može da bude i Izrada proizvoda i pružanje usluga za potrebe škola, prikupljanje sekundarnih sirovina, ali I pružanje usluga trećim licima iz odgovarajućih oblasti .

Učeničke zadruge, kako je rečeno, su koncept koji postoji deceniju unazad , ali je sada uklopljen u nastavni program posebnim pravilnikom i ukonponovan sa dualnim obrazovnim konceptom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare