O prevenciji vršnjačkog nasilja

LESKOVAC

Agencija ”Zdrav život” je, u saradnji sa Osnovnom školom ”Svetozar Marković”, leskovačkom Gimnazijom i Narodnim pozorištem, realizovala projekat  ”Zato što te se plašim”, iz Programa prevencije vršnjačkog nasilja. Istoimenoj pozorišnoj predstavi u režili Ivana  Jeftovića, prethodio je razgovor sa djacima na temu nasilja, a nakon toga i interaktivna radionica na kojoj su osnovci i srednjoškolci  nudili rešenje problema.

Suprotstavljajući se, kako je rečeno, većini medija koji na sve moguće načine popularišu nasilje, Agencija ”Zdrav život” već šest godina širom Srbije sprovodi program prevencije, trudeći se da umetnošću pobedi ovu negativnu društvenu pojavu, pojašnjava direktor Ranko Divović:

” Naš program se sastoji iz tri celine: pozorišne predstave ”Zato što te se plašim”, predavanja jednog od najeminentijih srpskih psihologa, Žarka Trebješanina i interaktivne radionice, u kojoj deca režiraju scene nasilja i predlažu načine za borbu protiv njega. Predstavu je režirao glumac Ivan Jeftović, a ulogu nasilnika, briljantno tumači mladi glumac Marko Vučković. Deca se zaista trude da učestvuju u režiji, uključuju svoju maštu i sklapaju priču koja ima dijametralno suprotan tok od predstave, jer se scene nasilja zamenjuju drugačijim ponašanjem, kakvo je moguće primeniti i u stvarnom životu.

Današnjoj deci je dosta priče i predavanja, pa ovaj program od sličnih razlikuje upravo predstava, koja verno odslikava ono što se dogadja medju vršnjacima:

” Mladi tek kad sagledaju nasilje koje im prenose glumci, shvate kakva je to devijantna pojava i kuda ona vodi. Nakon toga čuju i šta nauka ima da kaže na tu temu i kakvi su rezultati socioloških istraživanja , pa bolje razumeju to što se dešava.Današnja deca ima drugačije opažanje nasilja i drugačiji stav, od nekadašnjih generacija.   Pre tri-četiri decenije, iako ga je bilo, bilo je bezazlenije.  Bitna razlika je i u tome što  su ove generacije pomešale stvarno sa virtuelnim nasiljem na internetu i televiziji. Kada budu svedoci nasilja, mladi retko reaguju. Oni, najčešće u grupama, prate scene nasilja, neretko snimaju mobilnim telefonom i dele na društvenim mrežama, praveći od nasilnika heroja”, ističe profesor Žarko Trebješanin.

Program se razvijao, pa su reakcije gledalaca od pre nekoliko godina, kada su mladi predlagali da se nasilnik može pobediti samo nasiljem, danas potpuno drugačije, a deca shvataju da se protiv te pojave, može i mora boriti nenasilnim putem.

Predstavu ”Zato što te se plašim”, pratili su učenjici starijih razreda Osnovne škole ”Svetozar Marković” i leskovački Gimnazijalci, a puna sala pozorišta potvrdila je uverenje organizatora da se radi o društveno angažovanoj temi, koja decu interesuje, posebno kad je ponudjena na netipičan način.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare