Savet za razvoj grada: O IPARD-u i solarnim elektranama

LESKOVAC

 

Na današnjoj sednici Saveta za razvoj grada Leskovca predstavljen je  IPARD program i projekat solarnih elektrana.

Tokom prezentacije, koja je organizovana u saradnji sa bivšim ALER –  om i sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom, objašnjeni su uslovi, ali i način na koji  poljoprivrednici mogu da konkurišu za dobijanje bespovratnih sredstava, a u okviru IPARD programa.

Što se tiče solarnih elektrana, kako kaže predsednik Saveta za razvoj grada, Dragan Stojiljković, one su vrlo isplative za sve oblasti privrede, „jer sama ušteda na električnoj energiji, bez nekih povratnih sredstava iz fondova, je izuzetno atraktivna i bitna, zbog čega i želimo da grad Leskovac bude deo ovog projekta“.

„Naš cilj i želja je da budemo medju prvim gradovima koji će na neki način animirati i pomoći našim privrednicima da se na najbolji mogući način pripreme i da kandiduju kvalitetne projekte, kako bi odredjena značajna sredstva za razvoj i podsticaj stavili u funkciju i samim tim bili brži i efikasniji u odnosu na neke druge sredine“, kaže Stojiljković.

Ispred grčke firme „Envidome“ koja se bavi planiranjem, projektovanjem i izgradnjom i čije je sedište, inače, u Nišu, Janis Hristu istakao je da „Envidome“ ima veliko iskustvo u svim obnovljivim izvorima energije.

 

„Na području Leskovca, ali i na području Južne Srbije, maltene je ista sunčanost, kao i kod nas, na severu Grčke, tako da moramo to iskoristiti, pogotovo kad imamo evropske fondove sa nepovratnim sredstvima“, rekao je Hristu.

I Dejan Vučić, direktor i vlasnik konsultantske kuće „SIM CERT“, na današnjoj sednici Saveta, prezentovao je proizvodjačima hrane mogućnosti, uslove, kao i obaveze, ali i beneficije koje mogu dobiti preko IPARD programa.

IPARD programom, inače, obuhvaćene su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, zatim investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, kao i diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, odnosno ruralni turizam.

Bespovratna sredstva dobijena putem programa IPARD 2, kako je rečeno, mogu se iskoristiti za izgradnju novih, kao i za adaptaciju postojećih objekata i infrastrukture, ali i za kupovinu mašina i opreme.

Prisutnima se, na sednici Saveta za razvoj grada, obratio i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

„Osnaživanje poljoprivredne proizvodnje je veoma značajno za našu sredinu i baš zato, grad i stimuliše poljoprivredne proizvodjače raznim subvencijama“, istakao je Cvetanović, dodavši da je lokalna samouprava prošle godine subvencionisala ukupno 823 gazdinstva, te da je ove godine za tu svrhu opredeljeno 18 miliona dinara.

On je ovom prilikom najavio i dolazak ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, čija se poseta očekuje u ponedeljak, 26. februara.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
6 godine pre

Solarne elakztane? Znači li to da će se nastaviti izgradnja započete elektrane na “tatkovoj” njivi? Zašto se o njoj ćuti, nema informacija zbog čega se odustalo, koliko je grad koštala ta “skrajnuta” investicija? I o bušotini nema informacija, a toliko se obećavalo. Bivši gradonačelnik je seljacima obećavao prihod ove elektrane kao fond za subvencionisanje poljoprivrede, a sadašnji objavljuje podatak da im je smanjen fond u odnosu na prošlogodišnji za oko 20%, iako je i prošlogodišnji bio premali za njihove potrebe. Beograd svojim seljacima kupovinu opreme subvencioniše sa 80% a Leskovac sa 30%. Nepravedno i nepošteno. Pa se pitamo zašto ljudi beže u prenaseljeni Beograd.